NEMAČKA STALA U ODBRANU RUSIJE! Pandorina kutija preti da se otvori
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemačka se protivi zapleni zamrznute ruske imovine, strahujući da bi to moglo da stvori presedan i da dovede do novih tužbi protiv Berlina za zločine tokom Drugog svetskog rata, piše američki list Volstrit džurnal.

Berlin je postao jedan od najglasnijih protivnika pokušaja SAD da konfiskuje negde oko 300 milijardi dolara u imovini ruske Centralne banke koja je zamrznuta... Nemačka se plaši da bi se mogao napraviti presedan koji bi pokrenup nove tužbe za zločine u Drugom svetskom ratu - navodi se u članku.

Prema Berlinu, međunarodno pravo zabranjuje privatnicima da tuže države pred stranim sudovima, a državna imovina je zaštićena od konfiskacije.

Nemački zvaničnici su primetili da bi kršenje ovog principa u slučaju Rusije moglo potkopati dugogodišnju pravnu poziciju Nemačke, piše list.

Pored toga, sagovornici američkog lista kažu da nemački kancelar Olaf Šolc, koji je nekada kao advokat vodio sopstvenu advokatsku kancelariju, ne želi da rizikuje. Jedan od zvaničnika je dodao da bi taj potez mogao dovesti do tužbi protiv drugih evropskih zemalja zbog ropstva i kolonijalizma.

Nakon početka sukoba u Ukrajini, zemlje G7 i EU zamrzle su skoro polovinu ruskih deviznih rezervi u iznosu od oko 300 milijardi evra. Zapadne zemlje aktivno traže način da zaplene ovu imovinu i prenesu je u Kijev, piše RIA.

Kremlj je naveo da bi donošenje takvih odluka „bilo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je zamrzavanje ruske imovine krađom, napominjući da ovi koraci nisu usmereni samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Moskve.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading