Predrag Mišić
Foto: Alo/Youtube/Printscreen

Pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta o formiranju nove parlamentarne većine još traju, međutim, jedno ime završilo je na naslovnim stranicama svih novina i portala.

Kandidat za ministra branitelja je inače srpske nacionalnosti, otac i majka su mu Srbi, međutim, 1991. godine stao je na hrvatsku stranu. Tokom sukoba u Vukovaru borio se protiv JNA, ali i rođenog brata, prenosi Kurir.

- Mama i dva brata žive u Beogradu. Jedan se brat, nažalost, borio na suprotnoj strani, tako je valjda moralo biti. Tako vam je to u životu. Danas bih isto uradio - rekao je jednom prilikom potencijalni ministar.

Mišić je pre nekoliko godina govorio o svom ratnom putu i otkrio da je pre sukoba često odlazio u Srbiju.

- Bio sam zaposlen u jednoj privatnoj firmi, 1989. godine rodila mi se starija kći, živeli smo normalnim životom u krugu rodbine, prijatelja, kumova... Bili smo još deca kad je počeo rat - navodi Mišić.

Za vreme rata nalazio se u vukovarskom naselju Mitnica dok je njegov rođeni brat bio sa druge strane.

- Nikada više nećemo biti nakon toga isti. Dete mi se rodilo 6. septembra u Slavonskom Brodu, pokupio iz bolnice i odmah se vratio, a jedino što sam pomislio jeste da je više nikada neću videti - navodi Mišić koji je nedugo posle toga i zarobljen.

Najpre je odveden na Ovčaru, a potom u Sremsku Mitrovicu gde je proveo u zarobljeništvu 271 dan. Tvrdi da je tamo preživeo najveće strahote o kojima ne želi da govori. Vratio se u Vukovar 1997. godine.

Mišić je 2014. godine razbio dvojezičnu ploču u Vukovaru.

- Razbio sam ćiriličnu ploču jer smatram da ćirilici nije mesto u Vukovaru dokle god se ne reši pitanje hiljada ubijenih i nestalih i dok se ne kazne krivci počinjenih ratnih zločina - rekao je tada.

Mišić se zalagao i da se Srbiji zabrani ulazak u EU dok ne reši otvoreena pitanja sa Hrvatskom:

- Smatram da Srbija nema šta da traži u EU dok ne reši sva otvorena pitanja s Republikom Hrvatskom kao što su nestali, vraćanje otetog kulturnog blaga, pitanje granica, ali i pitanje ratne odštete...

Mediji su preneli da je 2021. godine dobio nagradu "Ponos Hrvatske" jer svoje slobodno vreme i resurse koristi u svrhu pomoći bolesnoj deci i siromašnijim sugrađanima.

Mišić je inače u Domovinskom pokretu od osnivanja.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading