Hamas
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Palestinski pokret Hamas pristao je da oslobodi 33 izraelska taoca u prvoj fazi sporazuma o prekidu vatre sa Izraelom, javila je televizija Al Hadat , pozivajući se na izvore.

- Hamas pristaje da oslobodi 33 izraelska taoca u 'prvoj fazi' (sporazuma). Ovaj stav se razlikuje od prethodnog... Hamas je na početku pregovora tvrdio da ima 20 talaca, a čini se da je uspeo je da pronađe preostale civile - rekao je izvor TV kanala.

Ipak bez dogovora?

Pregovori predstavnika Izraela i Hamasa u Kairu završeni su za danas bez dogovora, a sutra sledi nova runda, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik palestinske militantne grupe, prenosi Tanjug.

''Nije bilo pomaka, dnevni pregovori su završeni. Sutra će početi nova runda'', rekao je zvaničnik Hamasa, prenose mediji.

Izrael je preliminarno prihvatio uslove za koje je prethodno drugi izvor Hamasa rekao da uključuju puštanje na slobodu između 20 i 33 talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze, u zamenu za oslobađanje više stotina palestinskih zatvorenika i primirje u trajanju od nekoliko nedelja.

Taher Nunu, zvaničnik Hamasa i savetnik vođe palestinske militantne organizacije, Ismaila Hanijea, rekao je ranije danas da svaki dogovor treba da uključi povlačenje Izraela iz Gaze i kraj rata, što su uslovi koje je Izrael prethodno odbio, prenosi Tanjug.

Razgovori o prekidu vatre

Delegacija Hamasa stigla je u subotu u Kairo da preko egipatskih posrednika vodi razgovore o prekidu vatre u pojasu Gaze i oslobađanju talaca. Pokret je saopštio da ide u Kairo „kako bi postigao sporazum o prekidu vatre u Gazi“.

Ranije je Volstrit Džurnal, pozivajući se na izvore, objavio da je Izrael dao palestinskom pokretu Hamas nedelju dana da prihvati predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze, u suprotnom je zapretio da će pokrenuti vojnu operaciju u Rafi .

CNN je, pozivajući se na izvore, objavio neke detalje novog predloga Hamasu, koji su pripremili posrednici iz Egipta.

Prema njihovim rečima, novi predlog je sastavljen uz pomoć Izraela. Prva faza sporazuma uključuje oslobađanje 20-33 taoca tokom nekoliko nedelja u zamenu za pauzu u borbi i oslobađanje palestinskih zatvorenika u Izraelu. Trajanje prekida vatre zavisiće od broja talaca koji mogu biti oslobođeni.

Druga faza uključuje „obnavljanje održivog mira“ u pojasu Gaze. Prema diplomatskom izvoru, formulacija implicira „način da se pregovara o trajnom prekidu vatre bez potrebe da se to tako zove“. Tokom ove faze, Hamasovi preostali taoci, uključujući zarobljene vojnike IDF-a, i tela mrtvih biće razmenjeni za još više palestinskih zatvorenika. Istovremeno, Izrael ne odustaje od svojih planova za postizanje svih navedenih ciljeva u Gazi, uključujući potpunu eliminaciju Hamasa.

Izrael je, kako navodi izraelska radio stanica Kan, pokazao fleksibilnost tokom pregovora o pitanjima povratka stanovnika Pojasa Gaze sa juga enklave na sever i povlačenja vojnog osoblja iz Pojasa Gaze. Saopšteno je da egipatski plan za sporazum predviđa delimično povlačenje izraelskih trupa iz tampon zone u centru pojasa, koji je podelio Gazu na dva dela - severni i južni.

Takođe sadrži klauzulu u kojoj se navodi da će Izrael imati manje mogućnosti da fizički kontroliše protok Palestinaca koji će se vratiti na sever Pojasa Gaze. Prema tom predlogu, egipatske i druge snage bi proveravale stanovnike koji se vrate na sever, a Izrael bi ih pratio preko „drugih alata“, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading