ODE NATO TVRĐAVA U VAZDUH Rusi gaze sve pred sobom, ukrajinska odbrana pred pucanjem?!
EPA-EFE/Marcin Bielecki

Ruske trupe nastavljaju da vrše pritisak na ukrajinske snage u Avdejevki u nekoliko pravaca odjednom. Oružane snage RF su do danas završile pokrivanje Plavih jezera (kamenolom) iz tri pravca – severnog, zapadnog i istočnog. Ukrajinci su, pretrpevši teške gubitke, prinuđeni da se povuku dublje u urbana područja i južno od pomenutih jezera, prenose Novosti.

Isti medij navodi da kontrola kota u blizini kamenoloma Avdejevka omogućava ruskoj vojsci ne samo da neutrališe pretnju gradovima koje kontrolišu ruske snage u ovom pravcu, već i da izvrše direktne napade na položaje i koncentracije ukrajinskih snaga i sredstava u samoj Avdejevki i na pristupe tome. Tako ruske trupe vrše intenzivna dejstva po ukrajinskim položajima na ulazu u grad sa Lastočkina. Ova dejstva dovode do značajnih gubitaka u ukrajinskim rezervama, čijim prebacivanjem komanda Oružanih snaga Ukrajine pokušava da popravi situaciju u Avdejevki.

Printscreen

Printscreen

 

Po nekim navodima ruske snage snage se približavaju jednom od strateški važnih putnih pravaca za snabdevanje Avdejevke sa severozapada, čije bi presecanje dovelo u veliku opasnost ukrajinske trupe u gradu.

Avdejevka strateški važno mesto

Avdejevka je strateški važno mesto na prvoj liniji fronta u Ukrajini. Njegov značaj, pre svega proističe iz činjenice da je geografski veoma blizu velikog grada Donjecka, koji je pod kontrolom ruskih snaga. 

Naime, ukrajinska artiljerija je, zbog kontrole Avdejevke, u mogućnosti da bombarduje Donjeck i tako ugrožava, kako ruske vojne položaje, tako i logističke pravce snabdevanja. 

Iz tog mesta ispaljene su i rakete koje su pogodile brojne civilne ciljeve. Nedavni slučaj masakra na jednoj donjeckoj pijaci najbolja je potvrda toga. 

Ruska vojska je od početka sukoba pokušavala da osvoji Avdejevku, ali sve do pre nekolike nedelje nije uspela da probije ukrajinsku odbranu koja je utvrđivana još od 2014. godine. 

Nove informacije sa fronta potvrđuju da je odbrana došla do same ivice pucanja i da bi ruske snage ovo mesto, nakon dugog opsedanja, konačno mogle zauzeti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading