Služba bezbednosti Ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

To nije simbolično, već strateško, kažu analitičari i ukrajinski vojnici. O tome piše Fajnenšel tajms.

Prema autorima materijala, Časov Jar je važna nagrada za Rusiju. Pozivajući se na ukrajinsku komandu, navodi se da je ruski generalštab navodno naredio ruskim oružanim snagama da zauzmu grad do 9. maja.

FT napominje da će povlačenje Oružanih snaga Ukrajine iz Časova Jara stvoriti pretnju za celokupnu ukrajinsku odbranu u Donbasu. Grad se nalazi na brdu i jedna je od poslednjih prirodnih barijera, koja pokriva važne transportne i evakuacione puteve, kao i regionalni centar Kramatorsk, koji se nalazi 30 kilometara severnije, piše izdanje.

Osim toga, pad Časova Jara značiće da će ruska artiljerija, dronovi i navođene bombe ugroziti ranjiviji grad Konstantinovku, prenosi FT. Oružane snage Rusije moći će da prekinu puteve snabdevanja koji vode do Konstantinovke, odnosno preko njih se resursima obezbeđuju ukrajinske trupe stacionirane u severnim i južnim delovima Donbasa, dodaje izdanje.

„Časov Jar je centar gravitacije odbrambene linije u ovom regionu“, objasnio je za FT Viktor Kevljuk, vojni analitičar Kijevskog analitičkog centra za odbrambene strategije.

U izveštaju FT se navodi da analitičari i ukrajinski vojni zvaničnici čekaju da Rusija pojača svoju akciju u narednim danima kako bi iskoristila postojeće prednosti pre nego što 61 milijardu dolara američke vojne pomoći plaćene u prvoj tranši počne da stiže na prve linije fronta. .

„Neprijatelj razume da Ukrajina nema dovoljno aviona, protivvazdušnih raketnih sistema i municije, da ima manje oklopnih vozila od ruske vojske“, rekao je Fedorenko, komandant jedinice dronova, za FT.

Prema njegovom mišljenju, Ruska Federacija takođe razume da su partneri Kijeva „doneli veoma važnu odluku“ i da će Oružane snage Ukrajine uskoro dobiti neophodno oružje.

„Zbog toga će neprijatelj u narednih mesec i po dana uporno napadati“, smatra Fedorenko

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading