Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Ovo je objavio je Volstrit džurnal , pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

- Grupa stranih vlasnika obveznica, uključujući američke investicione kompanije BlackRock (BLK) i PIMCO, planiraju da izvrše pritisak na Ukrajinu kako bi sledeće godine ponovo počela da plaća dug na svoje obaveze - rekli su sagovornici za američki list.

Prema pisanju lista, grupa želi da Kijev postigne dogovor u kojem bi nastavio isplate u zamenu za „oprost značajnog dela“ neizmirenog duga zemlje.

Napominje se da su neki od vlasnika obveznica grupe razgovarali o ovim planovima sa visokim ukrajinskim zvaničnicima.

Angažovali su advokate

Volstrit džurnal je dodao da je grupa vlasnika obveznica koji poseduju oko petinu ukrajinskih evroobveznica u vrednosti od 20 milijardi dolara nedavno formirala komitet i angažovala advokate iz američke advokatske firme "Weil Gotshal & Manges" i bankare iz jedne investicione banke da vode pregovore u ime grupe.

"Vlasnici obveznica se nadaju da će dobiti do 500 miliona dolara godišnje otplate duga nakon što pristanu na deo otpisa duga. Oni su nagovestili da će možda biti voljni da pruže dodatnu pomoć (Ukrajini) kasnije", dodaje list.

Prema pisanju Volstrit džurnala, neki vlasnici obveznica su predložili da se ruska zamrznuta sredstva u Evropi i Sjedinjenim Državama iskoriste za isplatu nekih dugova Kijeva.

"Ukrajina se sprema da započne pregovore"

Prema pisanju lista, Ukrajina se sprema da započne pregovore sa vlasnicima obveznica u maju, a savetnici Kijeva rade na uključivanju SAD i drugih vlada. Ali odobrenje sporazuma nije zagarantovano, jer su Sjedinjene Države i njihovi saveznici zabrinuti da će novac poreskih obveznika „završiti u rukama vlasnika obveznica“ ako Ukrajina nastavi sa servisiranjem duga. Napominje se da su vlasnici obveznica 2022. godine Kijevu obezbedili „odmor“ na dve godine.

U člasnku se dodaje da bi neizvršenje obaveza uništilo reputaciju Ukrajine među investitorima i zakomplikovalo njenu sposobnost da uzme više kredita, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading