Crna čokolada može da bude i štetna, evo i zbog čega!
Crna čokolada je zbog svojih sastojaka veoma korisna za zdravlje. Preporučuje se njen dnevni unos, ali ne treba preterivati u količini jer stručnjaci upozoravaju da bi ona mogla da postane i štetna, piše CNN.
Čokolada je bogata kakaom koji ima visok procenat flavnoida, antioksidansa. Ona štiti krvne sudove, snižava krvni pritisak i poboljšavaju kognitivne sposobnosti.
Dok mlečna čokolada sadrži malu količinu flavnoida, bela čokolada je skoro uopšte i nema. Ako ima više flavnoida u sebi, čokolada zbog toga ima i gorči ukus, jer proizvođači preradom uništavaju ono što je zdravo u njoj.
- Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekuli u zrnima, a onda uvek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo da se uništi, kao što su flavnoidi - rekao je Met Hartings, profesor hemije na Univerzitetu u Vašingtonu.
Iako se nivo flavnoida razlikuje u čokoladama, crna čokolada je svakako zdravija od mlečnih. Bogata je mineralima kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.
Ipak, čak bi i konzumiranje crne čokolade trebalo da bude ograničeno, jer ne treba preterivati ni sa njenim konzumiranjem.
Pročitajte i:
Komentari (1)
Pera Detlic
14.10.2017 10:51
Ima li sta zdravo da se pojede?