Lekovi
stock-photo
Lekovi

stock-photo

Ilustracija, Foto: stock-photo

Ukoliko je vaš odgovor da, te lekove verovatno možete da pustite niz vodu u WC šolju, jer je velika verovatnoća da im je kvalitet diskutabilan.

Mala kućna apoteka prosečnog Srbina košta oko 6.000 dinara i na listi najčešćih lekova su antibiotici, sirupi, različite kapi, tablete protiv bolova, kao i hanzaplasti i razna sredstva za dezinfekciju rana i zavoji. Međutim ta „apoteka za nedajbože“ uglavnom se čuva na pogrešan način, tako da lekovi mogu da postanu i opasni po zdravlje.

Saveti

- Nikada ne koristite lekove nakon isteka roka trajanja.

- Ne uzimajte lek koji je promenio izgled, miris i boju.

- Nikada ne uzimajte lek koji je prepisan drugoj osobi.

- Redovno sređujte i kontrolišite vašu kućnu apoteku.

- Držite lekove van domašaja dece.

GDE DRŽATI LEKOVE

Lekovi treba da se čuvaju na tamnom, suvom i hladnom mestu, tačnije na temperaturi do 25 stepeni, da bi bili ispravni. Najpametnije je kutiju sa lekovima držati u najhladnijoj prostoriji u domu, dok je kupatilo jedno veliko „ne“, jer zbog velike vlage može da se ugrozi kvalitet lekova. Idealno mesto na kojem treba da vam bude kućna apoteka je ormarić ili fioka, dok se neki lekovi moraju držati u frižideru. I to ne bilo gde u frižideru, jer zadnja strana je mnogo hladnija od prednje. Najbolje je lekove čuvati na polici iznad fioka u koje se odlaže voće i povrće, jer je tu temperatura najuravnoteženija. U tom slučaju, pre nego što uzmete lek, poželjno je sačekati nekoliko minuta da se ugreje, naročito ako su u pitanju kapi za uši ili oči.

ROK UPOTREBE

Veoma bitna stavka je pravilno praćenje roka trajanja lekova. Naime, datum koji je utisnut na ambalaži ne važi za sve oftalmološke kapi, jer se nakon otvaranja čuvaju naviše 30 dana, zato što im se nakon otvaranja smanjuje stabilnost lekovite supstance. To su mahom preparati koji sadrže vodu i koji su sterilni, a po otvaranju imaju znatno kraći rok trajanja od nesterilnih proizvoda. Otvorene bočice sirupa za kašalj ili za spuštanje temperature mogu da stoje najduže dve nedelje ako su u frižideru ili sedam dana ako su van njega. U frižideru je poželjno držati i antibiotike, insulinske injekcije i vakcine za decu. Ukoliko popijete lek kojem je istekao rok, može doći do ozbiljnih i jakih neželjenih efekata i hemijskih reakcija.

ODLAGANJE LEKOVA SA ISTEKLIM ROKOM TRAJANJA

Nakon što lekovima istekne rok upotrebe, počinje proces raspadanja, tokom kojeg se proizvode veoma jaki otrovi. Neki lekovi sadrže sumpor, koji zbog nepravilnog odlaganja proizvode otrovne supstance. Zbog toga se lekovi moraju odlagati na tačno određena mesta, koja se nalaze u apotekama i u reciklažnim dvorištima.