Smrtonosna supstanca se nalazi u ovoj žitarici!
Arsenik ili arsen je jedan od najsmrtonosnijih elemenata, a jedna njegova forma, neorganski arsenik, klasifikovan je od strane Evropske Unije kao jedan od najvećih izazivača raka. Prirodno je zastupljen u zemljinoj kori, a njegove netoksične soli se koriste u proizvodnji pesticida i izradi stakla. Nalazi se u svakoj vrsti hrane i vode, ali u neznatnim količinama koje nisu opasne po naše zdravlje. Iako otrovan, ima značaj i za naš organizam, pošto nekoliko enzima koji su nam neophodni, sadrže arsen. Smrtonosna doza za čoveka, iznosi 50 miligrama.
Arsen u vodi za piće
Arsen se može naći u vodi koja je tekla kroz stene bogate arsenom. Ozbiljni zdravstveni efekti su uočeni kod populacije koja konzumira vodu bogatu arsenom u dužem vremenskom periodu u zemljama širom sveta.
Izvori:
- Arsenik je široko rasprostranjen u zemljinoj kori.
- Arsen u vodi je posledica raspada minerala i ruda, kao i koncentracije u podzemnim vodama kao pojave erozije iz lokalnih stena.
- Industrijske otpadne vode takođe doprinose pojavljivanju arsena u vodi u nekim područjima.
- Sagorevanje fosilnih goriva je takođe izvor arsena u našem okruženju.
- Neorganski arsen se može pojaviti u okruženju u nekoliko oblika, ali u prirodnim vodama, a time i u izvorima vode za piće, on se uglavnom nalazi kao trovalentni arsenik (As(III), arsenit) ili petovalentni arsen (As(V), arsenat). Organski arsen se nalazi u plodovima mora, ali je vrlo malo štetan za zdravlje, jer se lako eliminiše u telu.
- Arsen u vodi za piće predstavlja najveću pretnju javnom zdravlju.
U pijaćoj vodi koja je zagađena velikom količinom, a najugroženiji su stanovnici Južne Amerike i Azije
- Neorganski arsen se u najvećim količinama može pronaći u pirinču i proizvodima od pirinča, pošto pirinač zadržava najviše arsenika, od sve hrane. Obratite pažnju na sledeće proizvode: pirinčano mleko, pirinčane mekinje, cerealije i pahuljice od pirinča, krekeri od, ili sa pirinčem, štanglice, pločice i sve ostalo u čemu ima pirinča.
I odakle sada toliko arsenika, a da se ranije o tome nije pisalo i zašto baš u pirinču?
To je rezultat savremenog načina života, masovne upotrebe pesticida, herbicida i veštačkog đubriva, povećana količina industrijskog otpada, kopanja ruda i sagorevanja uglja. U našoj zemlji, najveći problem je u Vojvodini, a u Evropi u Mađarskoj, Hrvatskoj i Srbiji.
Pirinač je specifična žitarica, koja se gaji u vodi. Pošto je voda glavni izvor neorganskog, kancerogenog arsenika, zbog dugog izlaganja, u pirinču se deponuje puno ovog otrovnog elementa.
Da bismo se oslobodili arsenika iz pirinča, i to čak do 80 odsto količine, potrebno ga je kuvati na sledeći način:
Ostavite ga da se natapa u vodi preko noći. Ujutro ga dobro ispirajte sve dok voda ne bude kristalno čista. Dobro ga procedite. Stavite ga u lonac sa pet puta većom količinom vode, i dodajte malo soli.
Promešajte samo jednom. Ostavite da proključa, potom sasvim snizite temperaturu i dobro zatvorite lonac poklopcem. Kuvajte na najnižoj temperaturi još 10 do 15 minuta i ne dižite poklopac. Pomešajte viljuškom i ostavite da ostatak vlage ispari pa servirajte.
Pošto veliki deo ljudske populacije jede pirinač kao osnovnu hranu, jasno je da je ovaj problem veliki i na svetskom nivou. Preporučuje se umerena upotreba ove žitarice, a pogotovo kod beba i dece.
Dugotrajna izloženost arsenu putem vode za piće uzrokuje rak kože, pluća, mokraćne bešike, bubrega, kao i druge promene na koži u koje spadaju promene pigmentacije i zadebljanje.
Nakon dugotrajnog izlaganja arseniku, prve promene se obično pojavljuju na koži: promena pigmentacije, a zatim i hiperkeratoza. Da bi se razvio rak, obično je potrebno više od 10 godina izlaganja.