labud labudovi iz novog sada dunavski park novi sad
S. Stepanović
Novi Sad, ribnjak
Novi Sad, labudovi, Foto: Tanjug/Jaroslav Pap 08.11.2015.

Na sastanku se do ovog zaključka došlo nakon razmatranja svih važnih činjenica vezanih za držanje labudova u neodgovarajućem i potencijalno opasnom okruženju. Od toga da se radi o strogo zaštićenoj vrsti do činjenice da ovo javno komunalno preduzeće ne može da obezbedi sve zakonske uslove kojima je držanje ovakvih životinja regulisano u našoj zemlji.

Grupa udruženja će zajedno sa JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad ponuditi dodatni sadržaj u Dunavskom parku koji neće podrazumevati držanje divljih životinja i koje će se prevashodno odnositi na edukaciju posetilaca o osetljivosti i važnosti postojanja manjih ekosistema poput parkova. Ovakvi parkovi i inače često služe kao skloništa za mnoge ptice i divlje životinje tako da ne postoji potreba da ih ljudi planski nastanjuju i ograničavaju njihovo kretanje.

Na ovaj način će svakako biti izbegnuto da usled neodgovarajućeg okruženja i nepostojanja osnovnih uslova za držanje specifičnih vrsta životinja dođe do incidenata u kojem bi stradale zaštićene i divlje životinje, baš kao što se to desilo i u slučaju labudova u Dunavskom parku.

- Smatramo da jedino saradnjom različitih relevantnih činilaca pri donošenju odluka mogu da se naprave pravi izbori i preduprede problemi, stoji u saopštenju koje su potpisali Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad - "SPANS", Društvo ljubitelja životinja "Ljubimci" iz Pančeva,  Udruženje za brigu o životinjama Banata "Beta" Zrenjanin,  Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda "BETA" Beograd, Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine "BETA" Zaječar i Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine "BETA" Zaječar - ogranak Knjaževac