MARIJA OTKRILA PREVARU U SRPSKIM PRODAVNICAMA Robi istekao rok, a  prodaje se kao alva
Tanjug/Tanja Valić

Većini nas se desilo da zažmurimo na jedno oko, pa ipak pojedemo onu čokoladicu kojoj je prekjuče istekao rok ili smo ugrabili da još danas popijemo jogurt na kojem stoji da mu rok ističe danas. Ipak, retko ko će pristati da kupi proizvode kojima je rok upotrebe već istekao, a naročito da ih plati samo duplo manje.

Ipak, ima trgovaca koji koriste nemaštinu, pa robu koju je trebalo odavno da stave na popust, a onda i da je rashoduju, bez pardona prodaju i to sa istaknutim natpisom „roba sa isteklim rokom, 50% popusta“.

- Nečuveno! Ponižavanje srpskog kupca od nule do ovog nivoa! Uhapsite ovu bagru! Ma, neka nosi svojoj deci ovo! - samo su neki od komentara koje su povodom ove teme dali korisnici društvenih mreža.

Dok se oni zgražavaju, kako javlja čitateljka Alo! Marica Pavlović, u prodavnici se možda pokvareni proizvodi idu kao alva!

Ono što nalaže zdrav razum regulisano je i zakonom, pa Zakon o bezbednosti hrane za prodaju pokvarene hrane predviđa kazne od 300.000 do tri miliona dinara, što ovom vlasniku radnje očigledno ne predstavlja neki problem.

Kada se ćerka naše čitateljke obratila prodavcima pokvarene robe, kako navodi, rekli su joj da je gospođa Marica sama odlučila da proizvode kupi, te da je niko na to nije terao!

- Trgovci bi trebalo da imaju posebne gondole na kojima se izlažu artikli kojima rok uskoro ističe - stoji u Zakonu o trgovini, dok se za robu sa isteklim rokom podrazumeva da se ne prodaje!

Kako Alo! nezvanično saznaje iz Poljoprivredne inspekcije, najčešće s isteklim rokom zatiču limenke piva, i to u restoranima!

- I ranije je toga bilo, ali je naročito nakon korone učestalo jer su manje radili, pa je dosta limenki zaostalo - kažu oni.

Goran Papović iz Udruženja potrošača kaže da ovo ne bi smelo da se dešava, već da bi prodavac morao robu automatski da povuče iz prodaje kada joj istekne rok.

- To je prosto jedna obaveza, ali nekako se podrazumeva, mada je propust što nigde u Zakonu o trgovini nije to istaknuto i jasno napisano. Stoji da mogu da snize cenu robe pred istekom, ali ne i da povuku onu koja je izašla iz roka - kaže Papović.

S druge strane, kaže on, od vrste proizvoda zavisi da li će zdravlje onih koji proizvod kupe biti ugroženo.

- Kada su u pitanju konditorski proizvodi, kao što je prikazano na ovoj slici, gotovo sigurno neće biti ugroženo zdravlje ljudi koji to pojedu. Da su to na primer mlečni proizvodi, to bi bilo nedopustivo i opasno po zdravlje - upozorava on.

Kupujem i te kako!

Jedna sugrađanka ne vidi ništa loše u tome, čak kaže da je decu odgajila na pokvarenoj robi:

- Kupila bih naravno, jer čak i lekovi nakon šest meseci od isteka roka ne gube svoja svojstva, a kamoli prehrambeni proizvodi. Dakle samo mlečne proizvode - ne nikako, ali ove konditorske bih kupovala. Decu sam othranila na parizeru, pecivima i kolačima u sopstvenoj režiji, pored onog obavezno kašikom i obavezno meso, krem-tablama, žele-zekama devedesetih!

 

 

 

Šta se dešava sa robom

Ko snosi štetu, trgovac ili veleprodavac, zavisi pre svega od politike distributera i kako je posao ugovoren. Kako saznajemo, pojedine kompanije koje se bave veleprodajom preuzimaju trošak na sebe tako što šalju kamione i komercijaliste da iz prodavnica preuzmu robu koja više nije za upotrebu. Ovi proizvodi uništavaju se u Vinči.

 

Kaznena politika

Novčanom kaznom od 300.000 do 3.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup pravno lice ako stavi u promet hranu koja nije bezbedna (Član 78, stav 4).

 

Kome prijaviti

Poljoprivrednoj inspekciji prijaviti neispravnu hranu biljnog porekla, a Veterinarskoj životinjskog, savetuju u potrošačkim organizacijama.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Zzz

06.08.2021 10:08

Pokvarene proizvode prodaju po punoj ceni,platis,dodješ kući pokvareno! I šta onda? Vratiš se one prevrću očima,muka da te uhvati