SVI LUDI PA KOPAJU LITIJUM, SAMO SMO MI MNOGO "PAMETNI" Portugalci odobrili najveći evropski litijumski projekat
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Najveći evropski litijumski projekat osigurava finansiranje

- Kompanija Savannah Resources prikupila je 10 miliona dolara za svoj projekat iskopavanaj litijuma u Portugalu, koji bi trebalo da bude najznačajniji rudnik litijuma u zapadnoj Evropi - piše The Northern Miner.

Nijedna država neće sama rešiti nedostatak vrednih minerala

Evropska unija je rasprodala svoj Green Deal vredan 250 milijardi funti pre par meseci; američki Zakon o smanjenju inflacije takođe ne uspeva i stvari ne idu dobro. Prodaja električnih vozila je pogođena globalnim nestašicama i skokovima cena litijuma i drugih minerala.

Bez dovoljno minerala za gorivo za montažne linije, radnici u američkom „Batteri Belt“ su na odsustvu, sa sličnim problemima sa snabdevanjem koji muče Evropu. Pregovori sa novim centrom moći ključnih proizvođača minerala su zaustavljeni, delom zato što Kina – pošto je stekla velike udele u rudnicima zemalja članica – prebacuje snabdevanje sopstvenim proizvođačima baterija.

Potrebno više litijuma

Ne mora da bude tako. Industrijski analitičari svi trepću istim svetlima upozorenja: postizanje energetske tranzicije će zahtevati mnogo više litijuma i drugih minerala do 2030. nego što je svet spreman da proizvede. 

Za izbegavanje nestašice kritičnih minerala biće potrebno oko 330 novih rudnika u narednoj deceniji, prema Benchmark Mineralsu, čak i pod pretpostavkom maksimalnog napretka u reciklaži. Ovo uključuje 59 novih rudnika litijuma; svet trenutno ima nekoliko desetina.

To nije problem koji svaka država može rešiti sama. Veličina ponude koja je potrebna da se izbegnu predstojeći deficiti je veća nego što bi bilo koja zemlja mogla da proizvede sama. SAD i njeni partneri mogu i treba da sarađuju na povećanju proizvodnje u inostranstvu, prenosi američki medij. Niti je to problem koji tržište može da reši samo.

Cene litijuma su porasle za 800 posto u poslednje tri godine

Postoji nekoliko razloga da sumnjate u staru izreku, „lek za visoke cene su visoke cene“. Na kraju krajeva, cene litijuma su porasle za 800% u poslednje tri godine - a ipak rudari, zabrinuti zbog nestabilnosti cena, ne ulažu ni blizu potrebnih stopa.

Nedavni ključni dogovori SAD sa Japanom, a uskoro i Evropom, predstavljaju obećavajući napredak. Ali da bi izbegli globalne nestašice, kreatori politike moraju ići mnogo dalje. Za početak, moraće da dovedu izvoznike za sto, a ne samo kupce – spajajući bilateralne sporazume Vašingtona sa Japanom i EU u novi kritični pakt o mineralima sa glavnim neto uvoznicama i neto izvoznicama.

U odsustvu takve vrste ekspanzije, svet bi sporazum SAD sa Tokijem i Briselom mogao da shvati kao pokušaj „kluba kupaca“ koji rizikuje da podstakne pozive nekih izvoznika da formiraju klub nalik OPEC-u za ključne minerale.


Da bi novi klub minerala funkcionisao, zemlje koje kupuju moraju ponuditi podsticaje za odgovorno širenje proizvodnje. Ovo počinje tretiranjem minerala baterija kao esencijalnih proizvoda i prilagođavanjem politike prema tome. Kao i u poljoprivredi i nafti, personalizovane mere kao što je osiguranje cena – u osnovi, ugovor koji daje prodavcu mogućnost da proda određenu količinu rude za određenu cenu i rok – biće važne za podsticanje ulaganja.

SAD i drugi neto uvoznici bi takođe mogli da ponude smanjenje carina, povlašćeno finansiranje i pristup tehnologiji, sve pod uslovom strožih radnih i ekoloških standarda.

Zatim, SAD i drugi neto uvoznici moraju kombinovati dugoročne kupoprodajne ugovore sa izdašnijim modelima podele vrednosti i tantijema za izvozne vlade. Rukovodioci rudarstva rekli su mi da će prihvatiti sve dok vlade bogate mineralima osiguraju da postojeće investicije neće biti nacionalizovane, što se čini razumnim.

Treće, sve strane bi se složile da diversifikuju svoje lance snabdevanja, što je posebno važno u oblastima kao što je prerada minerala, gde Kina kontroliše oko 85 odsto tržišta. Članovi bi takođe sarađivali na inovacijama i reciklaži kako bi smanjili potražnju. Veličina predviđenih deficita podrazumeva opkladu na tehnologiju. Ali tehnologije koje najviše obećavaju – poput baterija koje koriste natrijum umesto litijuma – i dalje se suočavaju sa stvarnim preprekama.

Ovim merama svi dobijaju: ponuda se povećava, a neto izvoznici dobijaju izdašnije investicije i uslove u novim poslovima. Pogođene zajednice zarađuju više profita, piše The Hotspot Orlando.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading