penzija
Foto: Alo/Shutterstock/PhotoIris2021

Kako je nedavno pomenuo ministar za brigu o selu, Milan Krkobabić, ona bi u Srbiji mogla da ugleda svetlost dana u narednih 2 godine.

Prema procenama u Srbiji postoji između 130.000 i 200.000 penzionera koji bi mogli da ostvare ovo pravo, a o visini ove pomoći države se do sada govorilo u granicama oko 100 evra.

- Ja očekujem da će to biti realizovano, ako ne ove, onda u naredne dve godine. To je ideja na kojoj ćemo raditi, a ako svi budemo svesni činjenice da je to neophodno onda ćemo ovaj institut socijalne politike i realizovati. Da ne bude zabune, to nije klasična penzija i neće se isplaćivati iz penzionog fonda, to će biti deo nove socijalne politike koja mora da zaživi u Srbiji jer velika grupacija ljudi to očekuje - rekao je Krkobabić nedavno za RTV.

Socijalna penzija u Hrvatskoj i Makedoniji

Hrvatska je isplatu ove vrste penzija počela pre 4 godine, dok je Severna Makedonija usvojila iste 2021. godine.

U obe ove zemlje ona se daje svim starijima od 65 godina koji su radili kraće od 15 godina. U Hrvatskoj ona iznosi 105, a u Makedoniji 95 evra mesečno.

Kada je reč o uslovima, vlasništvo nad nekretninama i posedovanje zemlje nisu prepreka za ostvarenje ove vrste pomoći, ali ako supružnik ima primanja viša od 210 evra drugi supružnik ne može da ostvari ovo pravo.

Preko 100 zemalja sveta ima socijalnu penziju

Socijalna penzija u svetu postoji u preko 100 zemalja, ali one se međusobno razlikuju na osnovu kriterijuma za istu. Tako se socijalne penzije u svetu dele na: univerzalne penzije za koje je potrebno samo da se ispuni određeni broj godina. Postoje i socijalne penzije na osnovu imovine i na osnovu testa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading