expo dubai
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Očekuje se da će i iskustvo koje je naša zemlja imala prilikom pola godine života u arapskoj pustinji, odnosno na sajmu u Dubaiju, doprineti realizaciji plana. Računa se i na pamet naših ljudi. Dragan Mitrović jedan je od neimara kome je i princ poverio posao.

Naša pamet još jednom je pokazala da su joj granice nemerljive, a da upornost i rad druge države i te kako cene, piše BlicBiznis.

Dragan je poznat u Emiratima, ali i šire. Prilikom održavanja izložbe Expo 2020, bio je glavni za Paviljon Kuvajta. Njegov rad priznaje i kralj i princ za kojeg je ranije organizovao konferencije.

Upravo je završio gradnju još jednog paviljona, na drugom kraju sveta. Učestvuje u Internacionalnom Hortikultural Expo Katar 2023, a njegov zadatak je bio da izgradi Paviljon Saudijske Arabije.

Otkrio je za mediji i koji je bio njegov zadatak u gradnji Expo Katar.

- Na ovom Expu sam bio zadužen za izgradnju i opremanje najvećeg Paviljona Kraljevine Saudijske Arabije. Pavilion je izgrađen sa više od 5.500 kvadrata, a ograđen je sa 450 čeličnih stubova na kojima je led ekran visoke rezolucije za emitovanje video materijala. Pavilion sadrži privatni VIP prostor, kancelarije, media centar, prostor za osoblje, kuhinju, izložbeni deo ( led i touch interaktivni ekrani, media interaktivne sphere, holograme) i glavni show prostor ( 360 stepeni zidna, podna i plafonska projekcija).

Kraljevina Sadijske Arabije i ovog puta želi da pokaže svim posetiocima nešto novo i apstraktno što se tiče arhitekture, tehnologije i mogućnosti. Svi projekti koji se tiču Holtikulture u Saudijskoj Arabiji su uključeni, ozelenjavanje i sadnja preko milion stabala drveća svake godine, NEOM područje, parkovi, poljoprivredna polja, resursi i sve to uz korišćenje najsavremenijih tehnoloških inovacija ( solarna energija, navodnjavanje, veštačka kiša, dronovi i ostalo )

Odgovara i da li je bilo lakše ili teže u odnosu na Dubai Expo?

- Dubai Expo je World Expo i kao takav je najveći koji se odražava svakih 5 godina i sprema preko 4 godine. Horticultural Expo u Dohi je dosta manji i gradio se 6 meseci na prostoru koji je već imao sve infrastrukturalne priključke i logistiku, tako da je bio veliki izazov kako za organizatore tako i za države koje su gradile svoje Paviljone. Trenutno ima oko 12 - 15 Paviljona koje su države izgradile i finansirale po svom dizajnu, dok su ostali Paviljoni izgrađeni od strane organizatora po šablonu.

Izazov je bio da u najtoplijem delu godine od jula do oktobra za 90 dana izgradite i opremite Paviljon takvih razmera. Na kraju, može se reći da je bilo dosta teže nego Dubai Expo.

Takođe je govorio i o značaju Expa za jednu zemlju, obzirom da ga i Srbija priprema.

- Moram da budem iskren i da kažem da je to jedna od najboljih promocija svake zemlje učesnice, a za organizatora još veći. Imate mogućnost da ugostite više od 100 zemalja u istom trenutku, napravite različite koncepte saradnje i povezivanja u svim sferama. Potencijali su ogromni ali je i organizacija bitna jer kao domaćin imate veliku odgovornost da sve bude u skladu sa standardima i potrebama za tako obilan projekat. Svaki novi Expo ima sve više učesnika i sve više posetilaca i treba imati u vidu kako to sve iskoristiti na najbolji način.

Dotakao se i teme Expoa 2027 koji će se održati kod nas.

- Ceo Expo 2027 u Srbiji će najverovatnije biti u Halama Sajmišta sa maksimalnim Paviljonima od 1000 kvadratnih metara i različitim dizajnom štandova. Kako sam čuo gradi se novi Sajamski prostor u okolini Beograda, kod Surčina, za različite namene što je praksa svih Expoa do sada. Nadam se da će tim koji bude radio na dizajnu i izgradnji imati u vidu opseg posla i krenuti na vreme. Iz iskustva kažem da je "VREME" najveći izazov za sve organizatore do sada, svi misle 2027. godina je daleko i ima se vremena ali nije tako - zaključuje on.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading