voće maslac kikirikija
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Pored ukusa kikirikija, prepoznatljiva je i nota bobičastog voća. Iako se najčešće jede samostalno, voće putera od kikirikija se meša u mlečne napitke ili kuva u džemove i namaze. Ovo egzotično voće koje ima ukus po kikirikiju potiče sa Anda, gde se najviše gaji kao ukrasna biljka, ali može da se jede i kada pocrveni i omekša.

Plod maslaca od kikirikija raste na grmovima koji mogu da narastu i do devet metara, a potrebno je tri godine da počnu da donose plodove. Njihova sezona je u proleće i leto.

Ako putujete u Centralnu ili Južnu Ameriku, možete ga probati, a neki radoznali ljudi odluče da ga naruče preko interneta. Jedna od ljubiteljki ovog egzotičnog voća, svoju činiju punu voća putera od kikirikija čekala je više od godinu dana i oko pola kilograma platila oko 100 evra.

Kada ga je probala, ona je uporedila ukus voća sa kuvanim kikirikijem.

Osim što ga nema u izobilju, jedan od razloga za paprenu cenu je i to što je plod posle zrenja delikatan i mora se vrlo brzo pojesti.

BONUS VIDEO: 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading