Zadar
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako znaju da je ugostiteljskih objekata previše u odnosu na raspoloživi broj radnika, ponašaju se kao da ništa ne razumeju i čude se kada ne mogu da nađu radnike. Reč je o značajnom broju ovakvih poslodavaca u Hrvatskoj, koji ne samo da ugrožavaju radnike i vlastiti biznis, jer će na kraju takvim ponašanjem sigurno izgubiti, već ugrožavaju celo tržište i druge poslodavce.

Ovim rečima se Jutarnjem listu požalila Nataša Kačar, direktorka agencije za zapošljavanje Gate2Solutions i portala Posao u turismu, nakon što je ovih dana dobila nekoliko šokantnih telefonskih poziva. Naime, njena agencija se bavi posredovanjem pri zapošljavanju stranih radnika, sa kojima je u kontaktu i nakon što se zaposle. Pomaže im kada zaglave, a ponekad i nađu boljeg poslodavca, a u stalnom je kontaktu sa poslodavcima koji traže radnike. Iako njena agencija bira i ozbiljne radnike i poslodavce, iznenađenja uvek ima, a neprijatna iznenađenja joj, nažalost, najčešće spremaju poslodavci. Ona je otkrila detalje.

- Znate li šta rade?! Recimo upravo sam čuo da se radnici postavljaju za sezonu tako da dva radnika dele isti krevet, pa onaj ko nije u smeni spava dok drugi radi i obrnuto. krevet za dva radnika, to još nisam čula, a u priči saznajem za detalje iz svakodnevnog života tih radnika u smeštaju sa njima u istom stanu - rekla je.

Kako navodi, otkako je počeo veći uvoz radne snage iz Azije, poslodavci su počeli da ljude tretiraju kao robu, tretirajući ih kako im je volja.

- U jednom hotelu su zaposlili 12 umesto 20 sezonskih radnika i, kako ih je malo, svi rade sve, pa su dali roštilj majstora kojeg je dovela moja agencija da pere sudove, a kuvarice da peru toalete. A oni su stručni kadrovi koje smo im jedva našli. Kad-tad će napustiti Hrvatsku, kao i svi oni koji se osećaju prevarenim. Jer, jako mi je žao što kažem, ne znam šta je sa ovim ljudima, ali poslodavci u ugostiteljstvu u Hrvatskoj lažu i kleveću i varaju radnike. Varaju oko visine plate. Rekli su mi radnici iz Azije da su došli za platu od 1.300 evra, a da ih je gazda platio 700 i rekao im da toliko vrede - ispričala je Nataša Kačar, s namerom da se i javnost i poslodavci svesni da ovako više ne ide.

Kako dodaje, Hrvatska je već počela da gubi one strane radnike koji su digli ruke od Hrvatske.

Sve se to dešava na vrhuncu potražnje za sezoncima, što mnogi poslodavci još nisu uradili za ovu sezonu.

Primećuje i veći jaz između najnižih i najviših plata, iako se u zvaničnim krugovima koristi cifra od 10 odsto povećanja plata u ugostiteljskim zanimanjima u proseku u odnosu na 2023. godinu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading