trudnoća
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tužioci su otkrili da je 168 žena koje su tražile posao u 16 ​​kompanija u Nantongu, gradu u istočnoj provinciji Đangsu, ilegalno testirano u okviru fizičke provere pre zapošljavanja, izvestio je državni dnevnik Prokuratorijal.

Slučaj naglašava kontradikciju u srcu kineske ekonomije: dok zemlja pokušava da poveća rekordno nisku stopu nataliteta, neke kompanije oklevaju da zaposle trudne radnice.

SKANDAL TRESE SILU! Tražili kandidatkinjama za posao da urade TEST na trudnoću!

Foto: Shutterstock

 

 

Poslodavci su navodno izbegavali da regrutuju žene u reproduktivnom dobu – uz izveštaje da su žene pitane o planiranju porodice tokom intervjua za posao, ili da su izbegnute za pozicije čak i ako ne planiraju da imaju decu.

Kineski zakon zabranjuje poslodavcima da sprovode testove na trudnoću ili da diskriminišu trudnice.

U Nantongu su vlasti bile obaveštene od strane grupe za javne parnice, koja je rekla da su neki poslodavci u gradu dali testove na trudnoću osobama koje traže posao. Radeći sa grupom, tužioci su pokrenuli istragu i posetili dve velike javne bolnice i centar za medicinske preglede, navodi se u izveštaju.

Najmanje jedna žena za koju je utvrđeno da čeka dete nije angažovana, rekli su tužioci.

U izveštaju nije navedena nijedna kompanija niti precizirano da li je neko od njih kažnjen. Prema kineskom zakonu, kompanije mogu biti kažnjene novčanom kaznom do 50.000 juana (6.900 dolara) zbog polne diskriminacije.

Demografska kriza

Stanovništvo Kine se smanjivalo dve godine zaredom, a stopa nataliteta 2023. bila je najniža od osnivanja Narodne Republike 1949. godine. Kinu je 2022. pretekla Indija kao najmnogoljudnija zemlja na svetu.

Demografska kriza predstavlja pretnju drugoj po veličini svetskoj ekonomiji - i produbila se poslednjih godina uprkos naporima vlasti da preokrenu trend nakon decenija restriktivne politike rađanja.

SKANDAL TRESE SILU! Tražili kandidatkinjama za posao da urade TEST na trudnoću!

Foto: Shutterstock

 

 

Uznemirena padom nataliteta poslednjih godina, vlada je ukinula politiku „jednog deteta“ koja je bila na snazi 35 godina. U 2015. je dozvolio parovima da imaju dvoje dece, a 2021. povećao ovo na troje.

Ali promena politike je imala minimalan uticaj na pad stanovništva.

Kina je jedno od najskupljih mesta na svetu za odgajanje deteta, sa nesrazmernim uticajem na žene koji utiče na naglo nisku stopu plodnosti u zemlji, prema nedavnom izveštaju IuVa instituta za istraživanje stanovništva.

ilustracija

Foto: Shutterstock

 

 

Prosečni trošak podizanja deteta od rođenja do 17. godine u celoj zemlji iznosio je oko 74.800 dolara i penje se na više od 94.500 dolara ukoliko se uračunaju troškovi diplomiranja, navodi se u izveštaju. Troškovi podizanja deteta do 18 godina u Kini su 6,3 puta veći od BDP-a po glavi stanovnika.

Žene koje uzimaju porodiljsko odsustvo mogu se suočiti sa "nepravednim tretmanom" na poslu, kao što je premeštaj u druge timove, smanjenje plata ili propuštanje mogućnosti napredovanja, navodi se u izveštaju, piše CNN.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading