Pad nekretnina
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Da bi se te nekretnine iznajmile Hrvatska naime planira da kao jednu od mera uvede podsticaje tako da podstanarima upravo država plaća deo stanarine. Ministarstvo još ne otkriva detalje, a evo što o toj ideji kažu agenti za nekretnine, analitičari i ostali stručnjaci.

S jedne strane ne može se pronaći stan, a s druge stotine hiljade stambenih jedinica u Hrvatskoj zjapi prazno. Država želi da ih aktivira, a jedna od mera bi bila da država plaća deo najamnine, odnosno razliku između priuštive i tržišne cene, piše hrvatski N1, a prenosi Poslovni dnevnik.

"Mi moramo razumeti ko su ti vlasnici koji bi dobili takvu vrstu subvencije. Naravno, uslov je da ti vlasnici takve stanove stave u promet po ceni koju će država definisati da je priuštiva. Koje su to priuštive cene? Ko ima pravo na takvu vrstu najma? Isto tako, kakvi su ti stanovi, ko će pogledati jesu ti stanovi kvalitetni ili nisu", ističe agentkinja za nekretnine Martina Mataić Škugor.

Šta je to priuštiva, a što tržišna cena pita i analitičarka Colliersa Anita Grbavac i upozorava na mogući kontraefekt.

"Što se tiče subvencionisanja zakupnine, bojim se da bi to imalo isti efekat kao i APN, gde su cene nekretnina porasle i što se na kraju pokazalo kao ne baš uspešna mera. Bojim se da bi subvencionisanje najma moglo da prouzrokuje taj kontraefekt da cene najma porastu", pojasnila je.

Vlasnik agencije za nekretnine Filip Brkan ne misli tako.

"Mislim da vrsta subvencije u kojoj obogaćujemo ponudu na tržištu ne može imati uticaj na povišenje cena najma jer mi s tim stavljanjem više nekretnina na tržište, utičemo na veću ponudu. Kad imamo veću ponudu znači da možemo zadovoljiti i određenu potražnju", rekao je Brkan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading