novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kada dođe vikend, mnogi se bace na spremanje stana, usisavanje ili pranje kola.

Međutim, ukoliko ste u Nemačkoj, mora se obratiti pažnja na "rue cajt", odnosno, kućni red.

pare

Foto: Shutterstock

 

 

Vreme "tihovanja" bi i kod nas trebalo da se poštuje, ali to nije baš tako, a svako ima "onog jednog komšiju koji stalno buši".

U Nemačkoj, sa druge strane, to nije samo prpeoruka već zakonska obaveza koja nalaže da nivoi buke moraju da budu na niskom nivou u propisano vreme.

Kako treba da se poštuje kućni red u Nemačkoj?

Ko god je posetio Nemačku, mogao je da primeti da je nedeljom uglavnom neobično tiho. Većina radnji je zatvorena, a ulice su polupuste. Uključivanje veš mašine, usisavanje ili košenje trave ne dolaze u obzir, pa vas komšije mogu prijaviti posle čega sledi kazna, a možda čak i pravni postupak.

Ako nije drugačije dogovoreno, pravila za popodnevni odmor važe i svakog dana od 15 sati.

Poreklo kućnog reda

Rue cajt ima svoje poreklo u nemačkom pravu i istorijskom uticaju crkve. Kako bi ohrabrili ljude da posećuju službe i potom provode vreme sa svojim porodicama, vlasti su ukinule rad nedeljom. Kako je rastao broj stanovnika, buka je postajala sve veći problem, pogotovo u stambenim naseljima. Zbog toga su pravila o ograničenju zakona morala da se unesu i u zakon i danas se smatra da je nedelja dan za odmor kada ne treba praviti buku.

zvuk

Foto: Shutterstock

 

 

Šta ne sme da se radi?

Pravila kažu da kućni red važi od 22 sata do 7 ujutru tokom vikenda i tokom čitave nedelje (misli se na dan nedelju). Izuzeci mogu da postoje u određenim gradovima kao i u stambenim zajednicama ukoliko tako odredi upravnik. Kućni red se odnosi i na praznike tokom čitavog dana.

Kako je u Srbiji?

Odluka o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgrada u Beogradu stupila je na snagu sredinom novembra 2019. godine.

Stanari bi trebalo da se ponašaju na način koji obezbeđuje mir i tišinu u zgradi. Kućni red radnim danima je od 16 do 18 sati i od 22 sata do 7 časova. Kućni red vikendom je od 14 do 18 sati i od 22 do 8 časova subotom i 10 sati nedeljom.

U vreme odmora, zabranjeno je korišćenje kosačica, motornih testera i sličnih uređaja koji remete mir. Ukoliko planirate porodično slavlje ili neku drugu vrstu okupljanja, dužni ste da dva dana ranije obavestite sve stanare zgrade, obaveštenjem na vidnom mestu u zgradi, s tim da od 1.00 čas posle ponoći mora biti mir i tišina.

Vika, trčanje, skakanje i slične radnje koje narušavaju red i mir u zgradi su zabranjeni u vreme odmora, kao i korišćenje aparata i mašina koji mogu ometati druge stanare.

usisivač

Foto: Shutterstock

 

 

U to vreme se ne sme proizvoditi buka veća od 50 decibela, a u to spada:

  • usisavanje
  • pranje kola
  • košenje travnjaka
  • bilo koji baštenski rad sa glasnim uređajima
  • građevinski radovi sa glasnim mašinama
  • duvanje lišća
  • čišćenje snega
  • puštanje glasne muzike
  • održavanje žurki
  • čekićanje
  • korišćenje pumpi na vodu

Šta se desi ukoliko prekršite kućni red u Nemačkoj?

Ukoliko vas komšije prijave zbog buke, postoji nekoliko scenarija. Možete dobiti anonimnu poruku koja vas upozorava da smanjite buku, a ukoliko se o to oglušite, komšija će pozvati policiju ili se žaliti upravniku.

Sused vam može pokucati na vrata, naročito noću, a u tom slučaju je najbolje da spor rešite mirnim putem i izvinite se. Ukoliko se uključi policija, to verovatno znači da ćete morati da platite kaznu. Obično kazne nisu velike, ali ako se prestupi ponavljaju, iznosi mogu da idu i do 5.000 evra.

novčanik

Foto: Shutterstock

 

 

Košenje trave posle 22 sata ili nedeljom može da vas skošta 50.000 evra, preneo je sajt "How to abroad".

Kako je preneo sajt "The Munich Eye", prednost ovih pravila je što i vi možete da se žalite ako je vaš komšija neposlušan.

U svakom slučaju, kućni red je u Nemačkoj više od odmora, to je kulturna i pravna norma.

Pretpostavlja se da ćete ga poštovati čak iako potičete iz potpuno drugačije sredine, piše The Munich Eye.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading