TREND KOJI OSVAJA I SRBIJU: Znate li šta je ferogosto? Zbog njega su zatvoreni brojni kafei
Foto: Shutterstock

Letnji odmor na plaži za Italijane je tradicija, prava svetinja, pa čak i mnoga preduzeća širom zemlje uzimaju kolektivni odmor koji traje nedeljama, a vrhunac je 15. avgust, glavni nacionalni praznik.
„Ako se zateknete u Italiji tokom ovog praznika, imajte na umu da mnogo toga neće raditi, ali da će zato biti organizovani brojni događaji kojima možete prisustvovati i uostalom, slaviti zajedno sa Italijanima”, prenosi „Juronjuz Srbija“.

Donedavno, gotovo cela Italija bi stala 15. avgusta i došlo bi do masovnog egzodusa na more. Ali, u poslednje vreme, kompanije ograničavaju odmor na dve nedelje, premda feragosto ostaje jedan od najvažnijih praznika u Italiji koji po važnosti parira i Božiću.

Iako je nekada bio izazov pronaći restoran koji radi u periodu feragosta, to više nije slučaj. Premda većina firmi uzima kolektivni godišnji odmor, povećanje inostranih turista, znači da ugostiteljski objekti i turističke atrakcije obično ostaju otvorene.

Mišlenova zvezdica

Foto: Shutterstock

 

 

Ako ste se poslednjih nedelja prošetali opušteno beogradskim ulicama, i to ne samo u centru grada, mogli ste da vidite zatvorene mnoge restorane, kafiće, pekare, sendvičare... Na svakom od njih stajao je po pravilu natpis “na kolektivnom godišnjem odmoru smo od tog i tog do tog i tog avgusta”.

- Tako je već godinama unazad. Moja omiljena pekara u kojoj kupujem svaki dan, zatvorena je tokom te dve-tri sedmice, pa moram da pronalazim alternativno rešenje. I susedni kafić isto pravi letnju pauzu, a većina drugih ima skraćeno radno vreme - kaže jedan Beograđanin.

Jedan od razloga za kolektivne godišnje odmore je - nedostatak radnika. Naime, tokom leta većina konobara, kuvara i sl. odlazi da radi na hrvatsko ili crnogorsko primorje, neki čak i u Grčku ili Italiju... Ili jednostavno odlaze na odmore.

Taksa

FOTO Shutterstock

 

 

- Bukvalno je nemoguće naći zamenu preko leta. Svi odlaze na primorje gde mogu bolje da zarade. Gazde lokala se sada tuku za decu od 18-19 godina, pa i mlađe, kako bi im pomagali - kaže vlasnik jednog kafića na Adi Ciganliji.

Pojedini lokali preko leta zatvaraju kuhinje, ukidaju obroke osim onih najjednostavnijih i najosnovnijih i mušterijama nude samo piće.

- S jedne strane nemaju radnike, sa druge stvarno je manje mušterija. Krajem avgusta ponovo će svi biti na radnom mestu i u septembru se vraćaju u normalu kada se ljudi vrate na posao, krenu škole, fakulteti - kaže Beograđanin s početka priče.

Kafić u Parizu

Foto: Shutterstock

 

 

Naravno, kao i kod Italijana, tako i kod nas postoje izuzeci, a reč je pre svega o onim kafićima i restoranima u srcu Beograda gde navraća najveći broj stranaca, pošto je prestonica i ovog leta prepuna gostiju iz svih krajeva sveta, piše Blic.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading