penzioner
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Geri Hoenštajn (73) živi skromnim životom u Majsenu, gradu blizu Drezdena u istočnoj Nemačkoj. Hoenštajn je tokom svoje karijere radio skoro desetak poslova i rekao je da je uložio maksimalan iznos u svoju individualnu penzionu štednju.

Hohenštajn prikuplja pet penzija, uključujući više od 1.000 dolara mesečno u socijalnom osiguranju, 600 dolara mesečno od penzije u državi Njujork, 291 dolar mesečno u penziji od rada u bolnici i oko 250 dolara mesečno od dve penzije radeći u vatrogasnoj službi i kao EMT u Njujorku.

provera staža

 

 

 

Hohenštajn je takođe rekao da je počeo da uzima potrebnu minimalnu raspodelu iz svojih planova za penzionisanje, koji uključuju 401 (k) i 457 (b).

Penzionisao se sa 59 godina i već 14 godina živi u Majsenu sa suprugom Korinom. Dok se mnogi bejbi bumeri bore da finansiraju svoje penzionisanje, Hohenštajn je primer Amerikanca koji se penzionisao u inostranstvu da bi svoj novac dodatno rastegao.

Izgradnja karijere uz penzione benefite

Hohenštajn je rođen u Elmherstu u Kvinsu i proveo je većinu svoje karijere radeći na raznim poslovima širom Njujorka, Delavera i Konektikata.

Radio je u tri fabrike, bio je direktor inženjeringa u bolničkom centru "Putnam" i bio je direktor zdravlja i bezbednosti na "SUNI Vestchester Communiti College", između ostalih poslova.

Hohenštajn je rekao da mu je uloga u SUNI bila korisna jer je bio državni službenik, što znači da je bio u njujorškom penzionom sistemu. Dao je doprinos na penzioni račun 457(b), koji je plan koji sponzoriše poslodavac za neke državne službenike ili radnike u određenim organizacijama oslobođenim poreza.

Čovek koji ima 5 penzija pobegao glavom bez obzira jer - nije mogao da preživi u ovoj zemlji!

 

 

 

Za to vreme, Hohenštajn se takođe uključio u lokalnu vatrogasnu službu u Brusteru u Njujorku i volontirao kao hitni hitni hitni u Karmelu, Njujork; oba posla su mu obezbedila malu penziju.

"Pomislio sam: 'Možda ću, kada se penzionišem, imati pristojan novac za penziju u banci'", rekao je Hohenštajn, misleći na različite penzione račune koje je prikupio tokom decenija rada.

U međuvremenu, tokom svoje rane karijere, oženio se svojom prvom ženom i imali su troje dece. On i njegova supruga su se razveli 1990-ih, međutim, i rekao je da su sudski troškovi oštetili bogatstvo koje je izgradio.

Gledajući u Nemačku za novu budućnost

Dok je radio kao volonter hitne medicinske pomoći 1990-ih, Hohenštajn je pozvan na mesto saobraćajne nesreće. Žrtva, koja je bila u stabilnom stanju, bila je nemačka državljanka po imenu Korina.

Hohenštajn je rekao da su on i Korina imali sjajnu hemiju i da su se venčali ubrzo nakon sastanka. Pomogao joj je da dobije zelenu kartu, a ona se zaposlila kao čuvar parka u okrugu Putnam u Njujorku.

Hohenštajn i Korina su radili na raznim poslovima tokom 1990-ih i 2000-ih. Međutim, nakon Velike recesije, ona je 2009. godine otpuštena sa posla. Na raskrsnici, razmišljala je o traženju posla u Nemačkoj.

penzioneri

 

 

 

Hoenštajn je tada imao 59 godina i rekao je svom šefu da odlazi u prevremenu penziju i da se seli u Nemačku. Rekao je da mu šef nije verovao, ali je dao otkaz za mesec dana i spakovao stvari za odlazak u inostranstvo.

Kada su stigli u Nemačku 2010. godine, Hohenštajnov jedini prihod bila je njegova mesečna penzija od 291 dolara od rada u bolničkom centru "Putnam", rekao je on. Odlučio je da uzme penziju sa 55 godina za smanjenu mesečnu naknadu.

Korina je ušla u Berufsschule, nemački program obuke studenata, da bi postala asistent u medicinskoj ordinaciji. Program joj je obezbedio oko 500 evra, ili oko 556 dolara, mesečno, koje su uparili sa Hohenštajnovom štednjom kao svojim prihodom.

Njih dvoje su kratko živeli sa Korininim roditeljima u Majsenu pre nego što su pronašli stan. Isti stan, kaže, iznajmljuju već 13 godina za oko 550 evra mesečno.

penzioneri

 

 

 

Godine 2014, kada je Hohenštajn napunio 63 godine, počeo je da prikuplja socijalno osiguranje jer je njemu i Korini bio potreban novac, rekao je. Najraniji uzrast za prikupljanje socijalnog osiguranja je 62 godine, a iznos beneficije se povećava svake godine do pune starosne granice za odlazak u penziju, što zavisi od godine njenog rođenja.

Posle nekoliko godina, Korina je završila Berufsschule i zaposlila se u medicinskoj ordinaciji.

Živeti od penzione štednje u Nemačkoj

Korina je 2017. godine, posle četiri godine rada u medicinskoj ordinaciji, doživela moždani udar.

Dok se oporavljala u bolnici, pala je u komu, a desna strana tela joj je postala paralizovana, rekao je Hohenštajn. Danas koristi invalidska kolica.

Evropska unija

Foto: Shutterstock

 

 

Korinin posao čuvara parka u Njujorku ju je kvalifikovao za beneficije socijalnog osiguranja. Nakon moždanog udara, prikupila je socijalno invalidsko osiguranje i počela da prima beneficije sa 47 godina. Njene naknade iznose oko 1.200 dolara mesečno i najveći su mesečni prihod koji dvoje primaju. Korina takođe prima oko 250 evra mesečno od penzije nemačke vlade.

Oni mogu da žive od svojih penzija, a Hoenštajn kaže da je njihov svakodnevni život u Majsenu prilično miran, ispunjen baštovanstvom i uživanjem u nemačkom pivu i narezacima.

Iako mu nedostaju deca u SAD, Hoenštajn kaže da je krenuo u život u Majsenu, jer misli da ne može da priušti Njujork. I kaže da bi izabrao Nemačku ako bi morao da odlučuje između povratka u SAD ili ostanka u Evropi, piše Biznis Insajder.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading