irska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Irska centralna banka kaže da se stambeno tržište bori zbog decenije nedovoljne ponude i da mu je potrebno još desetine hiljada domova za izgradnju godišnje.

Irska treba da izgradi oko 20.000 dodatnih nekretnina svake godine ako želi da poboljša nacionalnu stambenu krizu u zemlji, navodi se u najnovijem izveštaju Irske centralne banke.

Zemlja, jedna od zemalja u EU sa najtežom stambenom krizom, ima zapanjujuće troškove stanovanja. Godine 2022. bio je dvostruko veći od proseka EU.

Ruska duma

FOTO Shutterstock

 

 

Situacija je toliko ozbiljna da su poslodavci, uključujući Rianair, počeli da preuzimaju stvari u svoje ruke kupujući imovinu za iznajmljivanje svojim zaposlenima.

Irsko stambeno tržište se bori sa nedostatkom ponude više od jedne decenije, navodi Irska centralna banka.

Tokom proteklih 10 godina, populacija Irske je porasla toliko da tri od četiri osobe ne mogu da pronađu raspoloživu nekretninu za iznajmljivanje ili kupovinu. U mnogim slučajevima, cena imovine je učinila nedostupnom prosečnom radniku.

Irska

Shutterstock

 

Potrošnja na izgradnju domova raste, ali je potrebno više

Irska vlada povećala je potrošnju na stanovanje sa procenjenih milijardu evra na 6,5 milijardi evra godišnje, tako da su njeni izdaci za stanovanje sada jedni od najvećih u Evropskoj uniji.

Vladin plan pod nazivom „Stanovanje za sve“ obećava da će svaki građanin obezbediti pristupačno stanovanje. Do sada je u 2022. i 2023. izgrađeno više od 30.000 stanova, a cilj je 33.000 za svaku godinu.

irska

Foto: Shutterstock

 

Cilj je ostvaren prošle godine i centralna banka priznaje da je „ponuda stambenih objekata značajno porasla poslednjih godina“.

Međutim, podstaknute velikom potražnjom, cene kuća stalno rastu. Najnoviji indeks cena stambenih nekretnina pokazao je skok od 9,6 odsto u 12 meseci do kraja jula 2024. godine, prema podacima Centralnog zavoda za statistiku Irske.

Šta se može učiniti?

Centralna banka poziva na povećanje godišnjeg cilja, objašnjavajući da je „rast stanovništva premašio ranija očekivanja poslednjih godina“.

Utvrđuje da se tokom protekle decenije akumulirala „zadržana“ potražnja i da se očekuje da će stanovništvo stalno rasti u narednih nekoliko decenija. Banka predlaže izgradnju 52.000 domova svake godine do sredine veka, ako ponuda treba da zadovolji potražnju.

irska

Foto: Shutterstock

 

Centralna banka ističe da zadovoljavanje potražnje nije samo povećanje broja domova. U njemu se kaže da je potrebno poboljšati produktivnost građevinskog sektora, jer je „finansijska kriza ostavila dugotrajne ožiljke na njemu“. U njemu se navodi da se sektor previše oslanja na mala preduzeća, a kompanije moraju da ulažu u opremu i usvajaju moderne tehnologije.

Prema analizi, sektoru je potrebno između 6,5 milijardi evra i 7 milijardi evra godišnje iznad sadašnje potrošnje ako želi da uhvati korak sa sadašnjim i budućim stambenim potrebama.

OVA ZEMLJA UPADA U KRIZU ZBOG STANOVA: Jedva nađu smeštaj, nekima i poslodavci plaćaju kirije!

Foto: Shutterstock

 

Banka prihvata da su troškovi visoki, ali upozoravaju da će odlaganje dugoročno koštati ekonomiju.

Nedostatak stanovanja i povećani troškovi života će na kraju koštati više za poslovanje u Irskoj i na kraju naneti štetu konkurentnosti i održivom rastu u srednjem roku, smatra se u izveštaju banke piše Euronjuz Biznis.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading