pio fond
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

Direktor Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Relja Ognjenović najavio je tri važne odluke, odnosno koraka kojima će država poboljšati položaj penzionera. 

- Do kraja godine biće uvećane penzije za 10,9 procenata i to sa decembarskim čekom koji stiže u januaru. 

- Traži se i model za korekciju koja se tiče penzionera koji najniže penzije, kako bi ova grupa osigurnika imala bolji standard i mirniju starost.
 
- Do 2027. godine visina prosečne penzije u Srbiji trebalo bi da bude 650 evra.

O ciljevima, besplatnom banjskom oporavku i paketima solidarne pomoći govorio je direktor Fonda PIO na Radio Beogradu 1 u emisiji "Središte pažnje".

Odvojeno 77 odsto više novca za društveni standard penzionera nego prošle godine

Kasa PIO fonda počela je da se puni mnogo bolje i mnogo dinamičnije zahvaljujući novim radnim mestima to znači da će biti bolje penzionerima. Kako ćete raspodeliti taj "višak" novca, upitan je direktor Ognjenović.

- Fond PIO unazad tri godine ima veće prihode od doprinosa. Ove godine je smo na 16 odsto, to je vše nego prošle godine, a svako više nego i prethodnih godina. Negde trend jeste zaposlenja novih ljudi, ali i povećanja plata i penzija. Odgovornom politikom Vlade Republike Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem došli smo do 500.000 novih radnih mesa u proteklih 10 godina. Što pokazuje da je na taj način jedino ispravno raditi i na taj način se puni penzioni fond. Što se tiče novca koji raspodeljujemo, mi smo samo ove godine odvojili 1,24 milijarde dinara za društveni standard penzionera to je čak 77 posto više nego prošle godine - rekao je Ognjenović i dodao:

- Premijer Srbije Miloš Vučević je najavio da idemo sa 10,9 ili 11 odsto povećanja do kraja godine i ako računamo da smo prethodne dve godine povećali penzije 56 posto, sa ovim povećanjem dolazimo na 433 evra prosečne penzije i na korak smo do ispunjenjaprvo cilja, a to je da 2025. godine imamo između 440 i 450 evra prosečnu penziju. Naravno mi ne želimo tu da stanemo u narednim godinama idemo dalje i postavljamo sebi nove i veće ciljeve kako bi naši penzioneri živeli bolje.

O korisnicima koji primaju najniže penzije 

- Svakako znate da penzije zavise od uplaćivanih doprinosa i tu smo mi bili limitirani kada idemo sa povećanjem idemo na linearno povećanje. Ovo je nešto što je predsednik Vučić naložio kao zadatak da naćemo način da trajno i stabilno pomognemo ljudima koji imaju najniže penzije. Ono što je sigrno jeste da mi ne možemo bez osnova nekom povećati penziju, tj. bez obzira na uplaćene doprinose, ali ono što mi želimo jeste da nađemo način da pomognemo tim ljudima sa najnižim primanjima i da to bude konstantan i trajan način. Kao što smo uveli princip međugeneracijske saradnje, kao što šaljemo ljude u banje, kao što odvajamo pomoć u vidu solidarnih paketa. Ove godine 56.000 paketa smo podelili tako ćemo gledati i da penzionerima sa najnižim primanjima omogućimo neki vid trajne pomoći kako bi njihova penzija bila realno veća.

O paketima i podršci penzionerima

- Već ove godine smo ubacili jedan sadržajni paket. On broji 13 proizvoda koji su nama penzioneri preporučili da su njima potrebni. Gledali smo da standardizujemo paket i ove godine smo podelili 16.000 paketa više. Ove godine smo imali preko 22.000 penzionera to je nekih 7.000 penzionera više koji su bili 10 dana u banjama. PIO fond je platio troškove prevoza 
i terapija, pregleda lekara. Tako da je na penzioneru bilo samo da odabere željenu banju. Za ljude kojima je potrebno obezbedili smo pratioce. Na nama je da našim penzionerima omogućimo potpuni komfor. Da njima njihova država vrati šta su oni nama uradili. Ja stalno napominjem, penzioneri su izgradili našu državu tako da ćemo gledati da i u narednim godinama nastavimo sa trendom. Najvažnjije je kontinuitet državne politike, ali ne samo kontinuitet već i rast kontinuiteta pomoći penzionerima - rekao je on.

"Cilj je da pomognemo u što većoj meri"

Direktor Ognjenović  napomenuo je da je za Fond PIO najvažnije da čuje pezionere.

- Mi smo 2016. godine počeli sa finansiranjem kulturnih i sportskih i drugih manifestacija udruženja penzionera, sada smo to povećali za četiri i po puta i došli smo do iznosa koji je sada preko 22 miliona dinara. Jako je važno da ljudi u penziji ne budu odbačeni, nego da budu aktivno uključeni u sve društvene sfere. Da li je to sport ili slikarstvo ili bilo koji drugi vid druženja na nama je da probamo da pomognemo u što većoj meri, a na udruženima penzionera da kažu svom PIO fondu šta je ono što je potreba penzionera i kako možemo da pomognemo, a mi smo na raspolaganju našim penzionerima. Bilo koji penzioner koji se najavi može da dođe i na naša vrata, ali mi smo pokazali u prethodne 4 godine da mi penzionerima dolazimo i do njihovih vrata, jer smatram da ne postoji ni jedna funkcija koja je preča od razgovora sa ljudima posebno sa našim penzionerima. Bitno je da mi priđemo njima i da pokažemo da su vrata naše kuće uvek otvorena - zaključio je on.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading