med
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Danas su tu i "siva","novosadska" i najplodonosnija "golubica" ili "golubar". Možda ste navikli da je jedete u pitama, štapićima, ili kao kašu, ali neki kažu da cvet ove pseudožitarice daje "med iznad svih medova".

Profesor Đoko Zečević pravi med od heljde.

- Kao dete rastao sam na planini i itekako je bila zastupljena. Mi smo je ovde zvali popularno "elda". To je med koji ima specifičan miris i ukus - priča profesor za Telegraf Biznis.

U zlatarskom kraju postoji verovanje da je pravo vreme za sejanje heljde kada glog procveta - odnosno kada nema nikakvih naznaka mraza.

- U junu se seje, moj otac ju je sejao krajem juna, a cveta i u avgustu - priča Zečević.

Heljdi inače ne pogoduju visoke temperature, pa je idealno vreme za njen opstanak slabije sunce, i blaga rosa. Baš kao na Zlataru.

Upravo iz tog razloga, ovogodišnje visoke letnje temperature bile su pogubne za nju, a i specifično je da heljda može da bude plodonosna dve godine zaredom, a narednih pet ništa i zato med od nje zovu raritetom.

- Uglavnom se prve grančice pojave od 10 do 12 dana i nakon 2o dana od nicanja ide cvet, i može da bude i do 60 dana plodonosna za pčele. Ima dug period cvetanja, prolazi kroz nekoliko kola i pčele je rado i jako dugo posećuju - govori profesor i pojašnjava da jedan hektar heljde može da donese i do 300 kilograma meda.

Zbog svoje specifičnosti i nestalnosti, ovaj med je nešto skuplji pa tako tegle ispod 20 evra nema, dok je u Crnoj Gori još 10 evra skuplja.

Takođe, za med od heljde profesor priča i da je lekovit, te da pomaže u smanjenju holesterola, krvnog pritiska, za dijabetičare... Seme je slao i u Sloveniju, Pančevo, Čačak...

- Pogoduju joj više visine,  u Pančevu i Čačku nije uspela.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading