Siniša Mali
Foto: Tanjug/TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U toku Misije, dogovoreno je da će biti sklopljen novi aranžman Instrument za koordinaciju politika (PCI) koji će biti nefinansijskog karaktera i koji će trajati naredne tri godine.

„Nakon intenzivnih razgovora sa predstavnicima MMF-a u protekle dve nedelje, završena je i poslednja revizija aktuelnog aranžmana, a predstavnici Misije su pohvalili naš privredni rast i visoku zaposlenost, inflaciju koja nastavlja da se smanjuje, te javni dug koji je pod kontrolom. Posebno su pohvalili i što smo zahvaljujući naporima u proteklom periodu uspeli da dobijemo investicioni rejting od rejting agencije S&P“ istakao je prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

On je dodao da su predstavnici MMF-a naveli da su naši makroekonomski pokazatelji impresivni, te da za ovu godinu projektuju rast od 3,9%, a za naredne godine predviđaju da će privreda rasti preko 4%.

Mali je rekao i da je tokom ove Misije postignut dogovor o novom aranžmanu Instrument za koordinaciju politika, koji će zvanično početi u decembru 2024. godine i trajati do kraja 2027. godine.

„Dobra vest je da smo uspeli da postignemo dogovor o novom aranžmanu, koji će biti nefinansijskog karaktera, i trajaće naredne tri godine, odnosno tokom velikog investicionog ciklusa koji nas očekuje do održavanja specijalizovane izložbe Ekspo 2027. godine. Puno ćemo ulagati u kapitalne projekte u predstojećem periodu, što će doprineti našem privrednom rastu, ali moramo da budemo fiskalno odgovorni, tako da smo se saglasili da će to svakako biti jedan od ciljeva. Novi aranžman je jasan signal investitorima koji u sve većem broju dolaze u našu zemlju da je Srbija posvećena ubrzanom rastu, razvoju, modernizaciji, a uz očuvanje makroekonomske stabilnosti. To je politika koju sprovodimo već godinama unazad i koja za rezultat ima dobijanje investicionog kreditnog rejtinga po prvi put u našoj istoriji. Nastavak strukturnih reformi, kao i posvećenost ostvarivanju ciljeva koji su deo novog aranžmana sa MMF- om, su najbolja garancija da od te politike u budućnosti nećemo odustati“ rekao je ministar.

On je precizirao da su ciljevi, između ostalog, sledeći: Republika Srbija se obavezuje da će usvojiti budžet kojim se projektuje fiskalni deficit od najviše 3% BDP-a 2025. godine, u skladu sa dogovorom tokom misije.

Dalje, novi aranžman predviđa da će Republika Srbija utvrditi i objaviti sveobuhvatnu analizu penzijskog sistema Srbije, te da će biti i urađena analiza o strukturi plata i zaposlenosti u institucijama opšte države koje su obuhvaćene registrom Iskra, a u skladu sa tim će biti napravljen i izveštaj.

U aranžmanu se navodi i da će biti održavani baferi likvidnosti.

Novi aranžman treba da doprinese i u reformama kada je reč o upravljanju državnim preduzećima, uključujući energetski sektor.

Kada je reč o prethodnom stend - baj aranžmanu, prvi potpredsednik Vlade Siniša Mali je istakao da je zadovoljan jer su ispunjeni reformski ciljevi koji su njime bili obuhvaćeni.

„Usvojili smo akcioni plan kako bi srednjoročno planiranje budžeta bilo efikasnije i obavezujuće, proširili smo centralni elektronski registar zarada i zapošljavanja ISKRA za sektor obrazovanja, usvojili smo novi zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu kako bi se ta preduzeća učinila efikasnijim, a važni ciljevi su usvojeni i u sektoru energetike, kao što je plan investicija za energetski sektor, usvojen Plan restrukturiranja EPS-a, EPS je usvojio novu metodologiju za određivanje cene snabdevanja električnom energijom za neregulisani sektor, usvojena je nova metodologija za obračun cene gasa“ – zaključio je prvi potpredsednik Vlade.

On je zahvalio predstavnicima MMF-a na konstruktivnim razgovorima i spremnosti da nastave saradnju sa Republikom Srbijom.

Prvi potpredsednik Vlade Siniša Mali će krajem oktobra boraviti u Vašingtonu na Godišnjoj skupštini Međunarodnog monetarnog fonda i grupacije Svetske banke, gde će takođe imati sastanke sa najvišim predstavnicima ove međunarodne finansijske institucije.

(Tanjug)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading