Novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Iako se predviđa da će se dug stabilizovati ili smanjiti u oko dve trećine zemalja, on će ostati znatno iznad nivoa projektovanog pre pandemije - navodi se u izveštaju.

Kako je precizirano, ove godine javni dug iznosiće 93 odsto svetskog BDP-a, a do 2030. godine približiće se 100 odsto.

Izveštaj je otkrio da je „dug pod rizikom“ u razvijenim ekonomijama blago opao u poslednje tri godine na 134 odsto BDP-a. Istovremeno, dug u zemljama u razvoju i zemljama u razvoju porastao je na 88 odsto BDP-a.

- Razlike unutar i između grupa zemalja povezane su sa inicijalno višim nivoima duga u naprednim ekonomijama i velikim primarnim deficitima u sistemski važnim zemljama kao što su Kina i Sjedinjene Države - objašnjava se u izveštaju.

Najgori slučaj

Takođe, u najgorem slučaju, procenjuje se da će globalni dug za tri godine unapred premašiti osnovnu prognozu za skoro 20 procenata BDP-a, dostižući 115 odsto BDP-a.

- To je zato što visoki nivoi duga danas povećavaju efekte slabljenja ekonomskog rasta ili pooštravanja finansijskih uslova, kao i povećanje razlika u kamatama sa budućim nivoima duga - navodi MMF.

MMF ukazuje da nivoi duga mogu biti veći od predviđenih, uključujući i zbog takozvanog neodređenog duga. To su promene duga koje nisu povezane sa razlikama u kamatnim stopama, stopama rasta duga, budžetskim deficitima ili fluktuacijama kursa.

MMF je upozorio da zemlje, posebno Brazil , Italija , Francuska , Velika Britanija , SAD i Južna Afrika , moraju da smanje nivo duga.

U izveštaju se navodi da je sada pravo vreme za to, pošto inflacija pada, a centralne banke se spremaju da ublaže svoju politiku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading