Siniša Mali
Foto: Printscreen/Foto/ Ministarstvo finansija

Mali se danas sastao sa predstavnicima tri međunarodne rejting agencije

„Standard and Poor΄s”, „Moody΄s“ i „Fitch Ratings“, a nakon što je Srbija u oktobru prvi put dobila investicioni rejting.

Ministar je istakao da je optimista i da očekuje da će i agencije „Moody΄s“ i „Fitch Ratings“ do kraja sledeće godine podići rejting Srbije na investicioni nivo, kao što je to već uradio „Standard and Poor΄s”.

“Jedna od ove tri međunarodne rejting agencije nam je dala investicioni kreditni rejting, to je “S&P”, ostaju nam još dve agencije. Sa svima sam danas razgovarao, predstavio sam im da je Srbija druga nabrže rastuća ekonomija u Evropi u prvoj polovini ove godine, da je rekordno niska nezaposlenost, rekordno visoka zaposlenost, da se otvaraju fabrike, da nam je priliv direktnih stranih investicija čak 12 odsto veći nego prošle godine koja je sa 4,5 milijardi evra rekordna, takođe, deficit nam je u kontroli, a javni dug u odnosu na BDP nam je 46,5 odsto, daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto i daleko ispod nivoa proseka evrozone koji je 88,1 odsto”, istakao je Mali.

Siniša Mali

Foto/ Ministarstvo finansija

 

 

Podsetio je da je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda ( MMF) Kristalina Georgieva juče rekla da  se svet suočava sa globalnom krizom, da su stope rasta sve niže, a da udeo javnog duga u BDP-u u najvećem broju zemalja sveta raste.
“To je sve suprotno od onoga što se dešava u Srbiji. Srbija raste, imamo stabilne javne finasije, imamo pozitivne stope rasta, daleko iznad proseka EU, s druge strane, sačuvali smo makroekonomsku stabilnost, a sve to nam daje umerenu dozu optimizma da ćemo već početkom naredne godine bar od jedne od te preostale dve rejting agencije dobiti investicioni kreditni rejting, a do kraja sledeće godine da to bude potvrđeno od sve tri agencije”, istakao je Mali.
Dodaje da sve to znači da je Srbija na dobrom putu.
“Nikada u istoriji nismo imali investicioni kreditni rejting. Ali, tu nećemo stati. Želimo da do kraja naredne godine od sve tri agencije dobijemo investicioni rejting, da to bude dodatni podstrek našoj ekonomiji, daljem i bržem rastu, da otvaramo nove fabrike, zapošljavamo još ljudi, da nam rastu plate i penzije”, rekao je Mali.
Istakao je da je važna vest i što ćemo sklopiti novi aranžman sa MMF-om “Instrument za koordinaciju politika” od decembra 2024. godine, što, kaže, pokazuje našu dalju posvećenost reformama.
Ministar je objasnio da je veoma važno što Srbija učestvuje na Godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke.
“Veoma je važno da smo danas ovde i da predstavljamo Srbiju, ovo je najveći događaj u svetu kada su finansijske institucije u pitanju, dakle, godišnja sednica MMF i Svetske banke, ceo svet je ovde, svi koji nešto znače u oblasti finansija su tu dobro je da pokažemo šta je Srbija do sad uradila i ovo je prvi put u istoriji da mi ovde dolazimo kao zemlja sa investicionim rejtingom”, rekao je Mali.
On je imao sastanke i sa predstavnicima „Bank of America”, a utisci su, kaže, sjajni.

Siniša Mali

Foto/ Ministarstvo finansija

 

 

“Bank of America je jedna od navećih finansijskih institucija na svetu, oni su nam bili savetnici kada je bilo emitovanje velike obveznice Telekoma Srbije. Važno je da nam budu podrška u naporima da se Srbija predstavi investitorima na drugi način. Inače, nikada više investitora nije bio zainteresovano za ulaganje u naše hartije od vrednosti, u naše fabrike, to je dobra pozicija”, kaže Mali.

U Vašingtonu je ministar predstavio i program “Skok u budućnost - Srbija 2027”i “Expo 2027”.
“Imamo jasne ciljeve. Nama će prosečna plata sledeće godine biti preko 1.000. evra, to je obećanje koje smo dali 2019. godine. Imaćemo prosečnu platu 1.400 evra 2027. godine, to je obećanje koje smo dali kroz plan Srbija 2027.  Da ispunjavamo obećanja, to vide i investitori, a vide i građani Srbije, ovo je slika jedne drugačije i uspešne Srbije. Ponosni smo na naše makroekonomske pokazatelje. Dobrim rezultatima će dodatno doprineti sprovođenje Expo projekta, ali i svi drugi projekti koji su deo programa “Skok u budućnost - Srbija 2027”, zaključio je Mali.
Mali će se sastati i sa zamenikom generalnog direktora MMF-a Bo Lijem, potpredsednicom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Antonelom Basani i direktorom Evropskog odeljenja u MMF-u Alfredom Kamerom.
Tokom boravka u Vašingtonu, ministar će prisustvovati i sastanku Konstituence, a sutra će se obratiti na investitorskom sastanku, gde će predstaviti potencijale Srbije za ulaganja.
Godišnji sastanak MMF-a i Svetske banke počeo je u ponedeljak, 21. oktobra i trajaće do subote, 26. oktobra.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Una

24.10.2024 19:19

Donosimo sami odluke o sebi i svojoj budućnosti.Tako đali a tako veliki uspeh odtvarili.