Izbor za najdomaćina
Foto: Privatna arhiva/Privatna arhiva

U svojoj štali ima 10 bikova, pet krava, dve junice i dva teleta. O njima svakodnevno brine on, supruga i ćerka koja živi sa njima. Međutim, kada dođe leto, skupi se njegovih 5 ćerki i 10 unučića pa kako i sam kaže nastane prava radna akcija. Svi se late nekog posla, od najstarijeg do najmlađeg člana, i se sve završi za čas.

Od mleka koje daju krave Jovanovići prave kajmak i sir raznih vrsta a zatim ga prodaju. Svoj specijalitet kuće, uz neki litar mleka i poklone komšijama ali i rodbini. Kao i svaki domaćin, Slađan na svom imanju gaji i nekoliko svinja. Jednu obavezno ostavi za svoju kuću, a ostale kako kaže proda pred zimu

Izbor za najdomaćina

Privatna arhiva

 

Na imanju od oko 10 hektara obradivog zemljišta Jovanovići uzgajaju kukuruz, pšenicu, ječam, ovas ali samo za svoju stoku i za svoje potrebe, i sav posao završavaju sami.

- Voleo bih da još nešto privredim, steknem i sagradim da imam unučićima šta da ostavim ako nastave da se bave ovim poslom - kaže Slađan.

Izbor za najdomaćina

Privatna arhiva

 

I Slađan je među kandidatima u izboru za "Najdomaćina 2023".

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Izbor za najdomaćina

Privatna arhiva

 

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priliku da ih upoznate kroz njihovu "ličnu kartu".

*Gazdinstvo: Ovo domaćinstvo u vlasništvu je Slađana Jovanovića

*Mesto: Golemo selo, kod Vranja

*Naziv farme: Gazdinstvo Jovanović

*Delatnost: Stočarstvo i ratarstvo. Imaju 19 grla i nekoliko svinja, a uzgajaju kukuruz, pšenicu, ječam.

*Dalja prerada: Kajmak, sir, kačkavalj.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading