DVOSTRUKI IDENTITET Glumio biznismena Ivana i sklapao posao s drogom!
Jovan Vukotić / Foto: Privatna arhiva

Kada je grčka policija 2017. godine dobila informaciju da se iz jednog stana u Varkizi prodaje kokain visoke čistoće za 40.000 evra po kilogramu, koji je obezbedio bogati misteriozni biznismen Ivan, niko nije mogao ni da pretpostavi da se iza tog imena i droge vredne gotovo pet i po miliona koju je policija zaplenila, krije vođa škaljarskog klana Jovan Vukotić, ubijen u četvrtak uveče u Istanbulu.

Evropske policije i bezbednosne službe koje su godinama pratile Jovana Vukotića jer je nosio „titulu“ apsolutnog vođe škaljarskog klana, sumnjale su da ovaj Kotoranin ima dobro razgranat posao sa kokainom i u Grčkoj.

Međutim, ni informacija da se u stanu smeštenom u luks kompleksu na sat vremena od Atine nalazi kokain visoke čistoće koju vlasnik prodaje za 40.000 evra po kilogramu, nije istražitelje odmah dovela do Vukotića. Klupko koje je istragom odmotano otkrilo je Vukotićevu biznis šemu ravnu holivudskom filmu.

DVOSTRUKI IDENTITET Glumio biznismena Ivana i sklapao posao s drogom!

Foto: Alo.rs

 

Vođena ovom informacijom, grčka policija je počela da prati kretanja oko zgrade u pomenutom luks kompleksu koje ih je dovelo do hapšenja 33-godišnjeg muškarca, ali i pronalaska 136 kilograma skupocenog belog praha uvezenog iz Južne Amerike. Pored toga, u stanu je pronađena 31 rukom ispisana beleška sa detaljnim podacima o isporukama, količinama i cenama kokaina. Grčki istražitelji su na taj način otkrili da je ukupna količina droge koja je prispela u Grčku 9. novembra te godine iznosila 381 kilogram.

Pored toga, utvrđeno je i da je uloga privedenog 33-godišnjaka zapravo bila "samo" da taj kokain dalje distribuira na tamošnje tržište, što su potrvdila i njegova česta putovanja u Peru, Brazil i Boliviju, a da je ceo posao organizovao misteriozni Ivan biznismen ili kako su ga grčki mediji još nazivali, Ivan "porše".

DVOSTRUKI IDENTITET Glumio biznismena Ivana i sklapao posao s drogom!

Foto: Alo/Privatna arhiva

 

Preliminarnom istragom utvrđeno je da je upravo muškarac kog traže u Varkizi obilazio ekskluzivne klubove i restorane zatvorenog tipa u kojima je trošio na desetine hiljada evra pokušavajući da skrene pažnju bogataša koji bi mogli biti zainteresovani za njegov kokain.

Govorio je da vodi međunarodni posao, kancelarije u Švajcarskoj i Holandiji, a klubove je obilazio u luksuznom "poršeu", zbog čega je lokalcima odmah zapao za oko.

U okviru istrage privedeno je više osoba za koje se veruje da su bili povezani sa njim. Među njima našla se i jedna žena, bilog po struci, koja je "biznismena Ivana" upoznala u jednom lokalu. Kako je kasnije ispričala na saslušanju, njen prijatelj Ivan, visok, tamnoput, star oko 35 godina, raspitivao se o nekretninama, pa ju je jednom prilikom zamolio da joj pronađe stan za iznajmljivanje.

Pokušaj trovanja cijanidom

Osuđen je na nešto više od godinu zatvora, a dok je čekao izručenje Crnoj Gori u Beogradu je pokušano njegovo ubistvo cijanidom. Naime, četvorica muškaraca maskirani u pripadnike MUP presreli su Vukotićevu partnerku koja mu je redovno donosila ručak u zatvor. Pošto joj je takvo postupanje bilo sumnjivo, prijavila je policiji, nakon čega je četvorka privedena i kod njih je pored lažnih uniformi, pronađen i cijanid. Kako nije moglo biti dokazano da je cijanid bio namenjen Vukotiću, sudilo im se za znatno blaža krivična dela.

Upravo u tom stanu kasnije je pronađen skupoceni kokain, novac, beleške, ali telefoni sa posebnim softverima za praćenje brodskih pošiljki.

Utvrđeno je da niko od osoba koje je tada traženi muškarac upoznao u Grčkoj nije bio povezan sa njegovim poslovima sa drogom, osim privedenog 33-godišnjaka kod kog su, pored ostalog, pronađena dokumenta na ime Marijan Matijašević.

Pošto je on službenicima rekao je samo svoje ime i ime advokata koji će voditi postupak, tajna o Ivanu biznismenu ostala je skrivena 10 meseci, sve dok DEA i Interpol nisu obavestili Grčku da je biznismen Ivan lociran u Antaliji u Turskoj.

Iako je kod njega tada nađen pasoš sa imenom Georgi Antonov, ispostavilo se da je reč o Jovanu Jovici Vukotiću, vođi škaljarskog klana.

Međutim, i pored poternice koju je Grčka raspisala za njim, ali i istrage zbog koje je njegovo izručenje očekivala i Vukotićeva rodna Crna Gora, šef škaljaraca koji ima i srpsko i crnogorsko državljanstvo, ipak biva isporučen Srbiji gde mu se sudi zbog falsifikovanja dokumenata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading