Melenci
Foto: Alo/Slađana Stepanović

Teška tragedija dogodila se prošle nedelje kod Zrenjanina kada je majka (23) za volanom „renoa 19” sletela sa puta, a vozilo je nakon udarca u drvo palo na njenu ćerkicu (3) i tako je usmrtilo. Dok traje istraga o toj saobraćajnoj nesreći, nesrećna devojka puštena je na slobodu, a to otvara pitanje u javnosti šta se dešava s vozačima koji su krivi za saobraćajku u kojoj je stradalo njihovo dete ili bliski član porodice.

Stručnjaci za naš list otkrivaju da se u većini slučajeva takvi počinioci krivičnih dela u saobraćaju vode i kao okrivljeni, ali i kao oštećeni.

Melenci

Slađana Stepanović

 

Prema našim prvim saznanjima, do nesreće kod Zrenjanina došlo je 17. oktobra oko 22 sata kada je Spasenka Živanov, putujući do svog sela Melenci, ugledala psa na kolovozu, pa je tada izgubila kontrolu nad volanom i zakucala se u drvo. Njena ćerka T. Ž. (3) ispala je iz vozila, a u tom trenutku smrskani automobil pao je na ćerku, koja je preminula na licu mesta.

Milanu u kolima stradalo dvoje dece

Milan Ž. iz Novih Karlovaca skrivio je 14. jula 2020. saobraćajnu nesreću u kojoj su stradala njegova deca, sin (7) i ćerkica (2), ali optužnica protiv njega nikada nije podignuta.

Kobne večeri on je izgubio kontrolu nad volanom, sleteo s puta i udario u drvo. Dvoje dece je preminulo na licu mesta, dok su on i supruga pretrpeli teške povrede, a njihovo treće dete (4) je ostalo nepovređeno

Beogradski advokat Boško Žurić objašnjava kako dolazi do toga da pravosudni organi vozače poput Spasenke oslobađaju svake krivice.

Boško Žurić

Printscreen

 

- Zakon predviđa obavezu za svakog vozača da prilikom upravljanja motornim vozilom prilagodi brzinu kretanja tako da u svakom trenutku može bezbedno da zaustavi vozilo. Ukoliko prilikom upravljanja motornim vozilom nastupi saobraćajna nesreća sa teškom posledicom, odnosno sa smrću, invaliditetom ili teškom telesnom povredom lica bliskog vozaču, a do koje je došlo usled nehata vozača, učinilac se može osloboditi kazne, pod uslovom da se utvrdi da posledica dela toliko teško pogađa vozača da se ne može ostvariti  svrha kažnjavanja - navodi advokat Žurić.

Naš sagovornik ističe da to znači da u takvim slučajevima krivci za saobraćajne nesreće u kojima su stradala njihova deca uglavnom ne idu u zatvor.

Bobot: Strože kazne kada strada neko van porodice

Advokat Krsto Bobot skrenuo je pažnju da ukoliko je vozač izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je osim njegovog deteta stradao i neko drugi, vozač podleže strožoj kazni

- Takvi počinioci saobraćajnih nesreća se smatraju i okrivljenima i oštećenima, pa se u takvim situacijama zakonom predviđa mogućnost da se vozač, iako je odgovoran za nastanak tragedije, ipak oslobodi zatvorske kazne - zaključuje pravnik.

Prema nezvaničnim saznanjima, istraga o tragediji kod Melenaca je još uvek u toku, a da li je protiv Spasenke Živanov podneta krivična prijava, i za koje krivično delo, pitali smo Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu, koje vodi taj slučaj, ali odgovori na ta pitanja do zaključenja ovog broja nisu stigli na našu mejl adresu.

Nekadašnji sudija, a sada advokat Krsto Bobot istakao je jednom prilikom izuzetke u kojima roditelj neće izbeći robiju uprkos činjenici da je u saobraćajnoj nesreći, koju je izazvao, stradalo njegovo dete.

- Ako je vozač, primera radi, imao dva promila alkohola u krvi, vozio nasilnički i prošao kroz crveno, i negde se, ili u nekog, zakucao i u tom udesu izgubio dete, njemu preti višegodišnja zatvorska kazna shodno krivici - objasnio je Bobot.

(Slađana Stepanović)

BONUS VIDEO

@dosije.192 Stravičan prizor u centru Beograda: Sudar automobila kod Skupštine #dosije192 #beograd #fypシ #sudar #nesreca ♬ original sound - Dosije 192

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
Kiza

25.10.2023 06:28

Kod nas volan štiti od svake odgovornosti