rudar
Foto: Alo/foto: S. B.

Tragedija! Dvojica radnika iz okoline Zaječara poginula su prilikom havarije na separaciji rudnika Lubnica! Do nesreće je došlo prilikom čišćenja bunkera sa sitnim ugljem, a nesrećni radnici su navodno pali s visine od šest metara!

Kako saznajemo, tragedija se dogodila juče oko 10. 30 sati u selu Grljan kod Zaječara u okviru rudnika Lubnica. Pored toga jedna osoba je i povređena.

Kako saznajemo, poginuli su Dejan K. (42) i Ljubiša Bosiljković (55), obojica iz Zaječara, dok je povređen N. S. (53) iz sela Nikoličeva. Zasad nije poznat stepen povreda nesrećnog N. S.

- Prema prvim saznanjima, do nesreće je došlo na taj način što su radnici separacije kritičnom prilikom čistili bunker od naslaga uglja sa čijeg zida je došlo do obrušavanja materijala i propadanja radnika do dna bunkera, koji je visine od pet do šest metara - kažu iz Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru.

rudar

foto: S. B.

 

Ljubiši pre dva meseca umrla žena

Nastradali su iza sebe ostavili porodice, koji su zanemeli od tuge. Poznanici poručuju da su Ljubiša i Dejan u kraju poznati kao dobri, vredni i porodični ljudi.

- Ljubiša je živeo u Zaječaru. Užasna tragedija! Njemu je preminula supruga pre oko dva meseca od teške bolesti. Ljubiša je za sobom ostavio ćerku, sina i ima unuku staru osam godina. On je ranije u rudniku Lubnica radio kao rudar. Međutim, imao je problem sa vidom i sluhom, pa je premešten na ovo radno mesto separacija, gde je i nastradao. Dejan K. bio je porodičan, ođenjen čovek sa decom. Živeo je u jednom zaječarskom selu, u blizini Velikog Izvora - navodi poznanik. S. B.

Na licu mesta bili su vatrogasci, Hitna pomoć i tužilac Osnovnog javnog tužilštva u Zaječaru, a na mestu stravične nesreće, kako saznajemo, bila je i ministarka Dubravka Đedović.

- U rudniku Lubnica u okviru JP PEU Resavica dva radnika su nastradala na separaciji prilikom čišćenja bunkera sa sitnim ugljem. Separacija je objekat na površini iznad rudnika. Rudarska inspekcija je krenula na lice mesta kako bi izvršila uviđaj. Ministarstvo rudarstva i energetike izjavljuje saučešće porodicama nastradalih - naveli su iz Ministarstva za medije.

Meštanin sela Grljan rekao je za Alo! da su tužni zbog pogibje radnika.

- Mi živimo tu u okolini i nismo shvatali da se nešto dešava dok nismo videli da prolaze Hitna pomoć, policija i vatrogasci. Posle smo čuli da su poginula dvojica radnika. Ne mogu ni da zamislim kako je njihovim porodicama - kaže meštanin.

U prošlosti nisu bile retke nesreće u rudnicima širom Jugoslavije, međutim, Srbija još pamti tragediju od 1. aprila prošle godine kada je poginulo osam rudara, a 21 povređen kada je došlo do curenja metana u jami mrkog uglja Soko kod Aleksinca. U nesreći su poginuli rudari Zlatković Darko (43), Nenad Trivunac (37), Petrović Petar (31), Grujić Radovan (47), Čokirilo Branko (56), Branislav Zlatanovoić (65), Živković Bratislav (59), Stajić Bojan (34). U njihovu čast je naslikan mural, na kojem se nalaze nastradali rudari.

Kako navode lokalni mediji, od otvaranja rudnik Soko je zadesilo nekoliko nesreća, a svakako svi pamte onu iz 1998, kada je u jakoj eksploziji poginulo 29 rudara, a njih 27 povređeno.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading