Zoran nedeljković
Foto: Alo/Foto: privatna arhiva

Veštak je posle razgledanja snimka sa kamere susedne kuće, koji prikazuje brutalno premlaćivanje Zorana Nedeljkovića, utvrdio da optuženi Nikola Štimac (32) nije bio u stanju bitno smanjene uračunljivosti. Utvrđeno je da je bio u stanju ljutnje malog ili do stepena srednjeg intenziteta, kao i da je osećao strah istog intenziteta. Veštak je istakao da bi optuženi morao da se seća celog događaja, a ne samo nekih delova jer je praktično bio uračunljiv!

Ovo za Alo! kaže Nemanja Nedeljković, sin ubijenog  Zorana Nedeljkovića (61), navodeći da je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu 7. juna. ove godine saslušan predsednik komisije veštaka psihologa i psihijatara.

- Štimac je sve vreme ćutao i gledao u jednu tačku. Zamenica tužioca je zatražila od sudije spise predmeta na razmatranje radi prekvalifikacije krivičnog dela. Posle svedočenja veštaka psihijatra rasvetljeno je da ovo delo ne spada u ubistvo namah - navodi sin ubijenog.  

Nemili događaj odigrao se 25. aprila 2023, kada je Zoran otišao da obiđe renoviranje svoje kuće u Ulici Milana Rakića na Zvezdari. Hteo je da razgovara s roditeljima optuženog jer su pomerili ogradu i zauzeli deo zemljišta koji je njemu pripao na korišćenje posle kupovine kuće. Prema tvrdnjama njegovog sina Nemanje Nedeljkovića, on je 10 minuta najnormalnije razgovarao s ocem i majkom optuženog, ali se umešao Štimac, koji ga je krvnički pretukao. Zoran se srušio na zemlju 150 metara od mesta napada. Policija ga je našla na putu oblivenog krvlju i bez svesti. Mesec dana kasnije, 29. maja 2023. umro je od posledica frakture lobanje i preloma donje vilične kosti, obe jagodične kosti i nosnih kostiju. Obdukcija je utvrdila da je brojne prelome dobio posle serije brutalnih udaraca optuženog zbog spornog parčeta zemlje.

Na glavnom pretresu koji je počeo 13. maja prikazan je video-snimak sa nadzornih kamera na kome se vidi kako Zoran leži na zemlji dok ga Štimac šutira u glavu. Najvažniji trenutak sa snimka je onaj u kojem se jasno vidi kako Štimac samog sebe udara pesnicama u glavu, dok je u svojoj odbrani rekao da ga je navodno Zoran povredio.

Ovaj slučaj je postao medijski interesantan jer je optuženi pušten na slobodu posle 48 sati provedenih u policiji. Posle šestomesečnog prepucavanja i prebacivanja nadležnosti između Višeg javnog tužilaštva i Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, suđenje je na kraju zakazano u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Optuženom se, umesto nanošenja teških telesnih povreda sa smrtnim ishodom, sudi za blaži oblik tog krivičnog dela, učinjenog namah, navodno u stanju velike razdraženosti i straha za koji je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

Suđenje se nastavlja 17. septembra, kada će biti poznato da li će optužnica biti prekvalifikovana. 

Masakriran udarcima nogom, a ne pesnicama 

Prema rečima veštaka sve povrede koje je Zoran imao na licu nisu mogle nastati od udarca pesnicom, već od „dosta jakog udarca nogom“. Na osnovu nalaza proizilazi da na glavi maltene nema koščice koja mu nije bila polomljena. Osim ranije nabrojanih, navodi se da su mu slomljene obe kosti gornje vilice, kosti oko očne duplje, kao i da je imao višestruki prelom čeone kosti.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading