migranti
Foto: Alo/Foto: MUP Srbije

Medina je u trenutku tragedije imala šest godina, a poginula je 21. novembra 2017. godine na pruzi Šid-Tovarnik.

Centra za mirovne studije (CMS) podseća da je Evropski sud za ljudska prava presudom iz 2021. utvrdio odgovornost Hrvatske za Medininu smrt i time, kako kažu, napokon ostvario delić pravde za njenu porodicu.

Bio je to važan trenutak za ostvarivanje prava na istinu ove porodice koja je doživela nepremostivi gubitak upravo na hrvatskim granicama, kao i ispravljanje dugogodišnjih nepravdi koje su im učinile hrvatske institucije, uključujući i prethodne presude Ustavnog suda, ističu iz CMS.

Navode da su dve i po godine nakon presude Evropskog suda, hrvatska tela progona ponovo odbacila krivičnu prijavu porodice i sedam i po godina nakon Medinine smrti odbili da istraže odgovornost onih koji su nezakonito proterali majku i njeno šestoro dece, zbog čega je devojčica izgubila život.

U odluci o odbacivanju krivične prijave navodi se da dokazi ne upućuju na postojanje bilo kakvog nezakonitog postupanja hrvatske granične policije prema porodici u noći stradanja šestogodišnje Medine.

Evropski sud za ljudska prava pozvao je Hrvatsku da reši još uvek otvoreno pitanje odgovornosti za smrtno stradalu devojčicu kroz nastavak istrage jer krivična dela protiv života ne smeju proći nekažnjeno, čime je pustio Hrvatsku da se nađe licem u lice sama sa svojom odgovornošću i da se vidi da li je u stanju da taj zadatak iznese, kao što je to trebalo da učini i prvi put.

Međutim, u nastavku istrage je ponovno počinjen niz propusta, izjavila je advokat Sanja Bezbradica Jelavić, saopšteno je iz CMS.

Tanjug

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading