droga
Foto: Alo

Ukoliko Viši sud u Podgorici potvrdi optužnicu, Zoran Kovačević, Nenad Novović, Nedeljko Brkan, Milovan Burić, Rade Vojvodić i Zoran Drešić će se naći na optuženičkoj klupi. Oni se terete za stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Specijalno državno tužilaštvo ih tereti da su, kao pripadnici kriminalne organizacije krijumčarili radi prodaje 150 kilograma kokaina i 59 kilograma metamfetamina, morskim putem, od Belgije do blizu Australije, od septembra do decembra 2020. godine, navodi se u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Istom optužnicom, Buriću se stavlja na teret i  krijumčarenje 380 kilograma kokaina morskim putem, preko Severnog mora do Švedske, u maju 2020. godine.

Burić i Kovačevi se sumnjiče za držanje i stavljanje u promet 1.834 kilograma kokaina, morskim putem, od Južne Amerike do Španije od kraja januara do druge polovine februara 2021. godine, a Buriću i Brkanu i neovlašćeno držanje i stavljanje u promet 199 kilograma kokaina, morskim putem, od Belgije do blizu Australije, od kraja januara do sredine marta 2021. godine.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima produži pritvor.

Sedam luksuznih automobila i motocikl privremeno su oduzeti krajem prošle godine, u akciji pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja protiv ove grupe. „Vijestima“ je tada rečeno da policija na taj način pokušavaju da utvrdi da li su vozila korišćena u izvršenju krivičnih djela, kao i da li su stečena „prljavim“ novcem.

Neposredno nakon hapšenja, „Vijestima“ je iz više nezvaničnih izvora rečeno da SDT tereti Drešića da je iz spuškog zatvora koordinirao aktivnostima te kriminalne grupe.

Taj Baranin uhapšen je u Velikoj Britaniji, nakon što je osuđen na 16 i po godina zbog više krivičnih dela. U oktobru 2014. izručen je Crnoj Gori i zatvorsku kaznu nastavio je da izdržava u Spužu.

Sagovornici „Vijesti“ tvrde da je Drešić bio u vrhu kriminalne organizacije, koja se sumnjiči da je tokom 2020. i 2021. u nekoliko navrata uspešno organizovala prekookeanski transport kokaina i metamfetamina.

Prema tim informacijama, policajac Kovačević uhapšen je na radnom mestu - u stanici Granične policije u Baru.

Izvor „Vijesti“ kazao je da je taj službenik Uprave policije obavljao poslove inspektora u Graničnoj policiji, za primarnim zadatkom osmatranja akvatorijuma Crne Gore...

- U Baru se sabiraju podaci sa radara i sa osmatračkih jedinica. On je taj posao navodno koristio i da bi delili podatke članovima kriminalne grupe kojoj je pripadao - tvrdi jedan od sagovornika crnogorskog portala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading