policajac
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Majka ubijenog policajca je posle zločina ispričala kako se sin oprostio od nje kao da je nešto predosećao.

- Poljubio me je i otišao na posao. Rekao mi je: „Čuvaj oca“. Lakše bi mi bilo da se tragedija dogodila na ratištima u Hrvatskoj, Bosni ili Kosovu, nego što ga je ubio komšija, iz zasede - kroz suze priča majka Mara.

Otac Vojislav, koji je u Novi Žednik došao kao izbeglica iz Hrvatske, kaže da je godinama išao u nadnicu, a kada je kupio kuću mislio je da je njegovim mukama i suzama došao kraj.

- Znam da se moj Dule nikada nikome nije zamerio. Svi su ga voleli, Bog ga je čuvao i u težim vremenima, ali ga nije sačuvao od pomućene pameti psihopate - kaže Vojislav.

Rasvetljavajući ubistvo u Čantaviru, subotička policija je već istog dana privela nekoliko osumnjičenih, a Bursaća je uhapsila na autobuskoj stanici u Subotici. On je iz lovačke puške dva puta pucao u Rađenovića, a zatim mu uzeo pištolj i mirno otišao.

policajac

Foto: Alo/ilustracija

 

Dileri droge retko potežu oružje, dok su motornjaci laki na obaraču

Iskusni policajci kažu da opasnost vreba najčešće u rutinskim, običnim intervencijama. Prema njihovim rečima, najveći broj kolega stradao je prilikom legitimisanja i u rutinskim akcijama. Najmanje policajaca strada pri namenskim akcijama hapšenja kada su im poznati opasni počinioci , jer su tada pripremljeni i očekuju sve. Po njihovom iskustvu, najopasniji su kradljivci automobila, takozvani motornjaci koji su laki na obaraču. Dileri droge su mirni i retko potežu oružje. Motornjaci, kako kažu, sve rade na brzinu i nervozno zbog svog adrenalina i najskloniji su potezanju oružja.

Policajci su našli lovačku pušku iz koje je ubica pucao, bačenu fantomku, kao i pištolj koji je pripadao ubijenom Rađenoviću. Saopšteno je tada da je Bursać u prisustvu svog advokata priznao ubistvo.

Meštani Višnjevca, rodnog mesta osumnjičenog, kažu da je Bursać pre toga radio po ugovoru u Vojsci SCG kao vojni policajac. Potom je, kako tvrde, napustio posao i po selu pričao kako ide u Avganistan u mirovnu misiju, za šta mu je, kako je pričao, trebalo oružje i bar 100.000 evra. Dan nakon zločina, Bursać je mirno pio kafu, kada mu je majka rekla da je ubijen policajac Rađenović. On joj je na to mirno odgovorio: „Zašto baš njega, on se nikome nije zamerio“.

Bursać je prvo bio osuđen na kaznu zatvora od 40 godina, pa na 20 i na kraju na 12 godina.

Za osam godina 1.418 policajaca je zadobilo lakše i teže povrede  

U Srbiji je od 1991 (bez ratova u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu) u službi poginulo 18 uniformisanih policajaca iz Javne bezbednosti, sedam saobraćajaca i šest pripadnika kriminalističke policije u civilu. U periodu od 2000. do 2008. četiri policajca su preminula, 134 ih je zadobilo teške telesne povrede, a 1.284 lake telesne povrede.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading