Kredit prevara
Foto: Alo/Foto: Printskrin

 

 Internetom u poslednje vreme kruže brojni oglasi anonimnih finansijera "priznatih u svetu", čiji je dostupni kontakt obično samo imejl adresa, a koji su raspoloženi da vam "reše sve finansijske problem bez mnogo procedure".

Reč je o aktuelnom talasu internet prevara koji je zahvatio skoro sve zemlje regiona. Prevaranti preko društvenih mreža, pre svega Fejsbuka, nude kredite građanima po povoljnim uslovima. Oni postave sliku  neko osobe pa pošalu zahtev za prijateljstvo i ukoliko je prihvatite taj poziv, ne samo da ste sebe doveli u potencijalnu opasnos već i  virtuelene prijatelje.   Prijatelje jer koriste vaš nalog da pošalju zahteve za prijateljstvo svima  koji sa kojima ste povezani preko Fejsbuka.

Kredit prevara

Foto: Printskrin

 

 

Oni su uljudni, kulturni i, iako koriste imena i prezimena sa ovih prostora, tokom komunikacije koriste prevodioca. Neki od tih prevaranata se kriju iza poznatih svetskih banaka. Naime, oni nude zajmove od 5.000 do 500.000 evra, a uslov je samo da ste moralna osoba. Oni tokom konverzacije nude dugi niz godina otplate kredita, ali što je krajnje zanimljivo, na pozajmicu od 10.000 evra sa rokom otplate od 118 meseci ukupna kamata je 260 evra. Da, da, dobro ste pročitali, deluje nestvarno. Međutim, nakon toga zajmodavac šalje obrazac, a potom ide i objašnjenje koji su uslovi da dobijete kredit.

Kredit prevara

Foto: Printskrin

 

 

-Za iznos od 10.000 evra potrebno je da uplatite troškove obrade, a istog dana na vaš račun će leći traženi novac. Dakle, potrebno je da uplatite 210 evra putem Western Uniona. Ratu u iznosu od 86,45 evra mesečno ćete otplaćivati putem vaše kreditne kartice. Kako bi što pre realizovali kredit i gotovo istog dana vama leglo novac, uplatite na sledeće ime: Jeremie Kinton, država Benin. Znate, on je naš knjigovođa i što mu pre legne novac, on će ga proknjižiti, tako da ćemo vam mi odmah poslati zajam od 10.000 evra – objašnjavala je osoba koja se predstavila kao direktor međunarodne banke.

Kredit prevara

Foto: Printskrin

 

 

Na pitanje da li ima veze sa Nigerijom, jer je u svetu ova prevara poznata kao „nigerijska klopka“, osoba objašnjava da se nalazi u Parizu.

Kakva Nigerija, mi vam izlazimo u susret i uplatite novac što pre – napisao je sagovornik.

Dragan Pantić

 

 

 

Kako izbeći prevare?

Kako izbeći prevare?

 Dragan Pantić bezbednosni analitičar objašnjava kako da se zaštitimo i šta treba da uradimo ukoliko nasednemo na slatorečvu ponudu.

-Ako vam neko nudi novčanu pozajmicu ili kredit bez ikakvih mera obezbeđenja ili prethodnih provera, sasvim je izvesno da je u pitanju prevara.

Ukoliko je jedini način komunikacije sa zajmodavcem preko mejla javno dostupnih mail servisa (gmail, hotmail, yahoo) ovo je jasan signal da je oprez neophodan. Slanje skeniranih kopija lične karte ili pasoša elektronskom poštom nije nikakav dokaz da ta osoba zaista postoji, moguće je da je u pitanju krađa identiteta.

Ako neko traži da mu uplatite nadoknadu unapred preko nekog servisa za prenos novca (western union, postnet), a ne preko računa banke, to je signal da se radi o prevari.

U Republici Srbiji su samo banke ovlašćene za davanje kredita.

Bilo kakav predlog Ugovora proverite pre potpisivanja, ako je potrebno konsultujte se sa nekim pravnikom.

Ne šaljite lične podatke nepoznatim osobama, jer mogu biti zloupotrebljeni i neko može ukrasti vaš identitet.

Ako dobijete neobičan zahtev od banke mejlom, pozivom preko kontakta dostupnih na sajtovima banaka, obavezno proverite verodostojnost. Ukoliko neko tvrdi da ga je banka ovlastila, proverite tu informaciju tako što ćete kontaktirati banku. Ako Vam se desi da postanete žrtva ovakve prevare odmah se obratite policiji – naveo je bezbednosni analitičar Dragan Pantić  .

 

Sutradan, primetna je bila nervoza zajmodavca sa pitanjem zašto još uvek nema uplate, jer eto, samo mene čekaju. Brojni su primeri gde su pojedini građani naseli i unapred im uplatili određenu svotu novca, što je bilo postavljeno kao uslov za dobijanje pozajmice. Kada ojađeni ljudi shvate da su ostali i bez novca i bez povoljnog kredita, već je kasno, jer im na telefonske pozive i druge kanale komunikacije niko više ne odgovara.

 

Kredit prevara

Foto: Printskrin

 

 

Moguće je pronaći na hiljade ovakvih oglasa postavljenih na raznim sajtovima u regionu (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Albanija, Slovenija) ali i internacionalno Argentina, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka, Tunis…

 

BONUS VIDEO: 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading