ZDRAVKOVIĆ BIO LOGISTIČAR UBISTAVA, A POMAGALA MU DVOJICA ALBANACA Evo za šta se tereti uhapšeni kum Radoja Zvicera
Foto: Printscreen/Foto: MUP Srbije

Pored kuma, uhapšenog u Zagrebu po poternici Srbije, na istoj listi su Zvicer, Miloš Jevrić, Ratko Živković, Stefan Andrejić, Blagoje Gašić, Filip Knežević i Marko Stanković.

Na optužnici srpskog Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, iz avgusta 2024, nalaze se Veljko Belivuk, Darko Šarić, Dragan Tomić, Marko Petković, Vladimir Mandić, Slobodan Vujačić, Nataša Dedić, Nebojša Janković, Vladimir Vojnović, Dušan Jovanović, Rade Stojićević, Milinko Brašnjović i Miloš Jevrić. Svi se terete za izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i dva krivična dela teško ubistvo.

Zdravković je u ovim zločinima bio logističar ubicama, a pomagala su mu dvojica Albanaca. Prvi je bio makedonski Albanac Jakup Alji, a drugi Rabi Abaz iz Grčke. Alji je nabavljao vozila, krijumčario automatsko oružje, sklanjao ubice, nalazio advokate… Tu je pomagao i Abaz, kome se sudi u Grčkoj, a policiji je detaljno opisao svoju ulogu u ova dva zločina.

Bili smo u crkvi, a onda krv

U Atini, 19. januara 2020. ubijeni su Stevan Stamatović (43) i Igor Dedović (43). Dvojica “škaljaraca” likvidirani su dok su večerali sa suprugama i decom u jednom restoranu. U lokal su ušetala četvorica muškarca - “kavčana”. Prišli su stolu, rasporedili se oko njega, izgovorili nekoliko reči na srpskom jeziku, a potom zapucali. Dvostruko ubistvo snimile su i kamere.

Supruge Dedović i Stamatović saslušane su u istrazi kao svedoci, i detaljno su opisale šta se događalo kobne noći.

- Toga dana je bilo Bogojavljanje, išli smo u crkvu da zapalimo sveće, pa na ručak sa Dedovićima. Dok smo sedeli za stolom ušli su neki ljudi, meni iza leđa. Sve se dešavalo jako brzo. Nastala je pometnja, suprug me je pogledao i odgurnuo mene i sina. Stolica mi se prevrnula i kada sam pala videla sam da Stevan leži pored - ispričala je udovica Mileva Stamatovića, koja je i sama ranjena u butinu i stopalo.

Menjali iznajmljene stanove

U svom iskazu je otkrila i da je sa sinom došla kod supruga u Atinu u decembru, da su menjali stanove u kojima su boravili. Ispričala je da je u razgovoru, koji je njen muž vodio preko telefona, čula da je bio svestan opasnosti, kao i da je pominjao Milinka, Džonija, Lajavog i da su "došli da počiste nekoga uključujući i njega". Navela je da je kasnije shvatila da je reč o Milinku Brašnjoviću i Ljubomiru Lainoviću.

Za "Lajavog" 400.000 evra

Ljubomira Lainovića, sina mafijaškog bosa Branislava iz Novog Sada kog su marta 2000. ubili "zemunci", likvidirali su "kavčani" Radoje Živković - Žuti, Zdravko Perunović, Milan Vujotić i Ratko Živković - Zemo. Za to su dobili 400.000 evra od Alana Kožara koji je time hto da se osveti za ubistvo u Atini.

Prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, direktni izvršioci zločina su Milinko Brašnjović, Marko Petković, Dragan Tomić i pokojni Ljubomir Lainović, kog su posle zločina likvidirali njegovi prijatelji. Kako se navodi u optužnici, “škaljarce” su pokušavali da pronađu mesecima, a kobnog dana ih je slučajno iz automobila primetio Veljko Belivuk, i ostao sa još trojicom okrivljenih ispred restorana kako bi im davali informacije o tome gde sede i da li su i dalje unutra.

Vriska, metež, a na Krfu masaža

- Sećam se da je restoran bio baš pun. Sam restoran je bio u staklu tako da sam tokom ručka primetila mali beli auto i videla je čoveka kako sedi u tom automobilu sa kačketom na glavi. Sećam se i da je više momaka sedelo u restoranu i da su izašli, seli u dva crna džipa a da se nakon 20 minuta dogodila pucnjava. Bila sam okupirana ćerkom i nisam videla kada su ušli u restoran. Sledeće čega se sećam su vriska i metež. Nisam se bacila na pod već je ostala na nogama. Videla je supruga kako sedi i mislila sam da je i dalje živ. Stevana Stamatovića sam videla kako leži na podu - ispričala je Anita Dedović.

Zvicerov kum je optužen i za pružanje logistike u sledećm krvavom napadu na “škaljarce”, 23. Jula na ostrvu Krf. Tada su ubijeni Baranin Alan Kožar (43) i Damir Hadžić (45) iz Užica.

“Škaljarci” nisu ni izašli iz kola ispred svoje luksuzne vile, a egzekutori su ih izrešetali sa 29 metaka iz "škorpiona" i "kalašnjikova". Sve je trajalo samo nekoliko sekundi. Njihova tela pronašla je maserka koja je trebalo da ih masira nakon što dođu sa plaže. Tada su kod njih nađena lažna dokumenta. Putovali su sa pasošem Slovenije - Kožar pod imenom Robert Bitenc, a Hadžić pod imenom Martin Pospišek.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading