Foto: Masanori Jošida/ Vladimri Marković
Foto: Alo/Foto: Masanori Jošida/ Vladimri Marković

Suđenje Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši, nastavlja se danas u zgradi Specijalnog suda u Beogradu. Za danas je planirano saslušanje oštećene Andrijane Mitrović, svedoka koji još nisu saslušani, a biće i dopunski saslušan oštećeni Milosav Todorović, otac ubijenog Dalibora Todorovića iz Dubone. Takođe, pozvani su i veštaci.

Na prošlom ročištu koje je održano 27. septembra, Urošev deda, odnosno otac Radiše Blažića, Uroševa majka Biljana, Urošev brat Marko i Uroševa snajka Željana iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne svedoče jer su okrivljeni Uroš i Radiša njihovi najbliži srodnici.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, Ivan Konatar, rekao je da su oni iskoristili pravo da ne svedoče, međutim, kako je rekao, "sva četiri svedoka su pokazala stav o tragediji i nedostatak bilo kakvog saosećanja prema žrtvama i njihovim porodicama".

Saslušano sedam svedoka

Svedok Anastasija Đorđević, Uroševa bivša devojka, na prošlom ročištu, između ostalog, rekla je da je ispod jastuka u njegovoj kući pronašla pištolj, ali da joj je on rekao da ima dozvolu.

Svedok, Anja Talić sa kojom se Uroš, neposredno pred masakr, posvađao u grupnom četu na Vocapu, rekla je da je Uroš vređao nju, njenu majku i sestru i da je na društvenim mrežama veličao kriminal.

Svedok Milan Lesić, prijatelj Uroša Blažića, rekao je da ostaje pri iskazu koji je dao u tužilaštvu, a kada je advokat Nebojša Perović davao primedbu na njegov iskaz, s obzirom da nije znao da odgovori skoro ni na jedno pitanje osim da je Uroš koristio steroide, svedok se onesvestio.

vedok Goran Miletić, kolega Radiše Blažića iz Vojske Srbije, rekao je da mu je Radiša bio nadređeni. On je govorio o bombama koje su nestale iz kasarne u Buđanovcima 1999. godine.

Svedok Stefan Marković, komšija porodice Blažić, rekao je da su Blažići pucali za Novu godinu i Božić, te da se pucalo i na svadbi Uroševog brata. On je naveo i da se "pucalo kao da je ratno stanje", te da je kobne večeri video nižu mušku osobu sa tetovažama koja je bila zajedno sa Blažićem.

Svedok Aleksandar Savić, policijski službenik iz Mladenovca, rekao je da je postupao kada se Radiši Blažiću oduzimalo oružje kada je došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Svedok Predrag Buhač, kolega Radiše iz Vojske Srbije, rekao je da se Blažić pokušao da odnese delove aviona koji se srušio, te da ima saznanja da je napao konduktera u autobusu i da je smenjen sa dežurstva jer nije došao propisno odeven.

Svedok Jelena Ajdinović koja se nalazila u taksi vozilu u koje je kobne noći ušao Uroš Blažić, dostavila je sudu obaveštenje da nije u stanju da svedoči, te da ima visokorizičnu trudnoću i da ne želi da se priseća traume koju je preživela te večeri.

Uroš Blažić ubio devet osoba, ranio 12

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Smederevu Uroš Blažić se tereti da je u selima Dubona i Malo Orašje, koja se nalaze u blizini Mladenovca, ubio devetoro mladih, a ranio 12 osoba. Njemu se na teret stavljaju krivična dela - teško ubistvo u sticaju sa krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, kao i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Na optužnici se, osim Uroša, nalazi i Radiša Blažić kojem se na teret stavlja da je izvršio krivično delo - nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

BONUS VIDEO: 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading