Šargarepa
Profimedia
Šargarepa

Profimedia

Šargarepa, Foto: Profimedia

Šargarepa je dobra za:

Lepu kožu

Šargarepa je na prvom mestu bogata beta karotenom veoma moćnim antioksidansom koji pored mnogih dobrobiti koje ima, se u organizmu pretvara u vitamin A koji održava zdravlje i lepotu kože.

Dobru probavu

Kad je u pitanju dobra probava, šargarepa ima veliki uticaj. Ona pospešuje produkciju pljuvačke i prikuplja esencijalne minerale, vitamine i enzime koji poboljšavaju probavu. Redovnom konzumacijom sveže šargarepe možete sprečiti pojavu gastritisa i mnogih drugih problema sa probavom.

Pročišćava krv

Šargarepa je bogata i alkalnim elementima koji pročišćavaju i revitalizuju krv, a u isto vreme potpomaže postizanje dobre ravnoteže kiselina u organizmu.

Dobra za pritisak

Kalijum je takođe jedan od minerala kojima je šargarepa veoma bogata, a on pomaže da u organizmu održimo dobru ravnotežu natrijuma, što automatski utiče na nivelaciju krvnog pritiska.

Sprečava kvarenje zuba

Konzumiranjem šargarepe neutrališemo bakterije u ustima i na taj način sprečavamo kvarenje zuba.

Sprečava nastanak raka

Pored svega ovoga šargarepa sadrži i fitonutrijent koji se zove falkarinol, a koji pospešuje zdravlje debelog creva i sprečava nastanak raka.

Čuva srce i krvne sudove

Kad je u pitanju zdravlje srca i krvnih sudova i tu nam šargarepa može pomoći, jer zbog upijajućih vlakana kojima je bogata ima mogućnost da poveća dobar, a snizi loš holesterol i na taj način preventivno deluje na stvaranje ugrušaka i zdravlje srca.

I na samom kraju preporučujemo vam da što više jedete šargarepu zbog njenog uticaja na zdravlje očiju, kose, noktiju i to tako što potpomaže detoksikaciju organizma i obnavljanje ćelija.

Pročitajte i:

Komentari (1)

citalac

27.11.2017 15:21

takodje poboljsava vid. hvala sto ste nas podsetili na dobrobiti sargarepe, od sad cu svako jutro da jedem rendanu sargarepu.