Šetnja Oslo Norveška
Google street view
Porodica

Profimedia.rs

Preko interneta saznao da ima decu, a onda mu se zivot preokrenuo, Foto: Profimedia.rs

Pre skoro 25 godina, jedan Amerikanac se vratio kući iz inostranstva gde je godinu dana radio kao profesor engleskog jezika, uselio se u kuću svoje majke i zaposlio kao taksista. Jednoga dana u novinama je video oglas u kojem su se tražili donori sperme, zdravi muškarci u dobi od 18 do 35 godina, pa je pomislio: "Pa zašto ne!". Za jednu čašicu te 1994. dobio je 40 dolara - ovako započinje životna ispovest dotičnog muškarca, pisca Arona Longa iz Sijetla, koju je objavio "The New York Times".

Spermu je, nastavlja on, donirao dva puta nedeljno i to punih godinu dana. Tad je bio u vezi na daljinu, a njegova majka bila je zabrinuta samo zbog jedne stvari - sina je često znala da pita: "Zar je to jedini način da ikad dobijem unuke?".

- Iako sam prilikom doniranja morao da navedem samo osnovne podatke o sebi, kao što su obrazovanje, hobiji i istorija bolesti moje porodice, Džesika i njena partnerka odlučile su se za mene jer im se svidelo što sam pisac i muzičar. Vremenom sam već i zaboravio da sam svojevoljno prodavao vlastitu spermu, samo bih se tu i tamo našalio na sopstveni račun kada bi me u društvu pitali imam li dece. 'Verovatno i previše', odgovarao bih kroz smeh - priča. Ali s obzirom na to da je potpisao ugovor prema kojem će njegov donorski identitet zauvek ostati tajan, o potencijalnom potomstvu zapravo nije ni razmišljao.

Pročitajte još:

 

A onda se pojavio internet...

Početkom 2000-ih, gospodin iz ove priče otkrio je da postoji registar dece čiji su očevi bili donori sperme. Ali, tamo nije imao previše uspeha - njegova deca su se, naime, registrovala tek oko 2010., kad su već bili tinejdžeri.

- Ali, pre nekoliko godina naleteo sam na internet stranicu "23andMe" - preko nje možeš dati na analizu svoju slinu i saznati apsolutno sve, čak možeš pronaći ljude koji dele tvoj DNK. Znatiželja je bila jača i na kraju sam popustio, a kad su stigli rezultati, saznao sam da imam - sina! Zove se Brus... Odmah sam ga guglao, a čim sam pronašao njegovu fotografiju, bio sam sto posto siguran da sam njegov otac - sličnost je bila neverovatna! Nekoliko nedelja posle skupio sam hrabrost i poslao mu mejl - priseća se tad "novopečeni" tata.

Sin mu je odgovorio odmah.

- Tata! Presrećan sam što si mi se javio! Ukratko, ja sam jedno od šestoro tvoje dece za koje trenutno znam i s kojima sam se povezao preko interneta. Redovno se čujemo. Ukratko, imam 20 godina i studiram u Njujorku - napisao mu je Brus.

- Prvo me je šokirala ta reč 'tata'... A onda sam izbrojao koliko puta sam donirao spermu... 67... Bože, pa ja bih mogao imati 67 dece! - ovo je bila prva misao koja mu je prošla kroz glavu nakon što je pročitao pismo svog sina. Brus ga je ubrzo povezao i s 19-godišnjom Medlin.

- Kad sam joj video fotografije na Fejsbuku, pomislio sam kako bi trebalo da nosi više odeće... Zvuči čudno, ali pojavili su mi se ti očinski instinkti... A deca su mi bila vraški lepa! Odjednom sam poželeo svima da pokažem njihove slike, hteo sam da nazovem sve bivše devojke i 'nabijem' im na nos činjenicu da se nisu htele da se venčaju i imaju decu sa mnom, a očito je da pravim lepu decu! - razmišljao je Aron.

A onda mu se javila Džesika s početka priče. Ona i njena sad već bivša partnerka dobile su dve ćerke pomoću njegove sperme. Jedna se zove Alis i ima 11 godina.

- Džesika i ja smo počeli da se dopisujemo. Saznao sam da više nije lezbijka i da trenutno izlazi s muškarcem koji, verovali ili ne, ima isto prvo i srednje ime kao ja - Aron David! - nastavlja svoju priču donor.

To leto napokon se "rodila" i ideja o upoznavanju dece - Brus i Medi pristali su doći, Džes i Alis takođe.

- Na Fejsbuku sam napravio grupu i najbližim prijateljima poslao pozivnice za zabavu koju sam službeno nazvao "Upoznajte moju decu". Ne moram ni reći koliko su svi bili šokirani! - govori Aron. Kaže kako se sa svom svojom decom povezao odmah, na prvu, a "kliknuo" je i s Džesikom.

- Već tog prvog dana smo počeli da se ponašamo kao pravi roditelji, sve nam je došlo nekako prirodno... I jednostavno smo odlučili da želimo da budemo zajedno... Danas smo porodica, koja se srela na vrlo nekonvencionalan način, ali srećni smo i uživamo - zaključio je gospodin Long.

Komentari (3)

TANJA

01.10.2018 09:32

Protiv toga sam,da muskarac donira spermu.Da je moj muz to uradio,i sad se pojavi dete-RAZVOD.Smatram te ljude neodgovornim.A,njima nije lose.Imaju decu koju nisu gajili,brinuli,finansirali...I evo,kaze mu "tata".Isto "tata" kao sto je tata koji se ubi ceo zivot oko deteta.MOLIM DA SE OBJAVI.

Mili

01.10.2018 09:42

NE POSTOJE pare,za koje bi donirao spermu.I da me ceo zivot proganja misao da imam dete,sta je sa njim...Potreba ta tim postupkom ,kod muskarca mi je nejasna i neopravdana.

MTV

01.10.2018 10:17

Da mi u vezi,decko kaze da je donirao spermu-KRAJ.Da se u toku braka pojavi dete,koje je muz napravio donirajuci spermu-RAZVOD.Potrebu za doniranjem, ne razumem i ne podrzavam.