vojnik, vojska, vojnik spava
Shutterstock

Bez obzira da li vas uznemirava stres na poslu, životni problemi ili svađe u komšiluku koje čujete preko zida dok spavate, ovo je jednostavan trik je da zaspite. To je tehnika koju decenijama koriste vojnici na bojnom polju.

Problemi sa spavanjem mogu pogoditi ljude svih starosnih grupa, a uzroci se razlikuju. Međutim, ponekad jednostavno ne možete da spavate, bilo zbog stresa ili buke koja vas uznemirava. Trenutno vam može pomoći tehnika koju koriste američki vojni vojnici. Ovo je 5 jednostavnih koraka, zahvaljujući kojima ćete zaspati za nekoliko minuta.

Ovaj trik za brzo spavanje koriste vojnici američke vojske. Prvo su je objavili u knjizi Opustite se i pobedite: Učinak na šampionatu, koju su objavili 1981. Ova tehnika godinama pomaže vojnicima da zaspu na bojnom polju, pa bi mogla da pomogne i vama. Navodno radi za do 96 posto ljudi koji ga treniraju najmanje 6 nedelja. Pa koji su to koraci?

1. Opustite sve mišiće lica, uključujući jezik u ustima i mišiće oko očiju.

2. Spustite ramena jedno po jedno što je moguće niže i pratite ih laktovima i podlakticama.

3. Izdahnite, opustite grudi, a zatim noge, počevši od butina i nastavljajući niže. Dišite polako.

4. Odvojite sledećih 10 sekundi da razbistrite misli i ne mislite na ništa.

5. Zamislite jedan od ova tri scenarija:

Ležite u kanuu na površini mirnog jezera, a na sebi imate samo plavo nebo.
Ležite u ležaljci od crnog somota, u potpuno mračnoj sobi.
U mislima ponovite „ne misli, ne misli, ne misli“, drži se duže od 10 sekundi.
I to je sve! Važno je ovu tehniku zaista iskreno trenirate i ne obeshrabriti se mogućim početnim neuspehom. Bolji san pomoći će vam da lakše upravljate stresom, a takođe pozitivno utiče na vaše zdravlje. Naravno, postoje poremećaji spavanja u kojima vam ovaj pojačivač neće pomoći. Međutim, nećete ništa platiti za pokušaj, a možda ste upravo vi ti koji ćete konačno zaspati zahvaljujući triku američkih vojnika.

BONUS VIDEO

Naša preporuka