Tito
Ilustracija
Tito

Ilustracija

Tito, Foto: Ilustracija

Uz njih je bila priložena poruka koju je potpisao specijalno irski pevač: “Poštovani predsedniče, šaljem Vam ove dve grančice s nadom da ćete ih posaditi u parku Vaše rezidencije i tako simbolički pridoneti izgradnji mira u svetu”.

Hrvatski predsednik bio je jedan od pedesetak svetskih državnika kojeg je Bono izabrao da učestvuje u njegovoj mirovnoj kampanji i to pre svega zbog Tuđmanove globalno prepoznatljive uloge nepokolebljivog mirotvorca.

Trideset godina ranije, na leto 1969., jedan od najpoznatijih mirovnih aktivista i jedna od najvećih pop-rok zvezda svih vremena John Lennon, osnivač grupe The Beatles, poslao je Josipu Brozu Titu neobičan poklon. U maloj metalnoj kutijici nalazila su se dva žira. Uz kutijicu je išla i poruka koju su specijalno potpisali John Lennon i njegova supruga Yoko Ono: “Maršalu Josipu Brozu Titu, predsedniku SFRJ! Šaljemo Vam ove dve žive skulpture – žirove – s nadom da ćete ih zasaditi u svome vrtu i uzgajati kao dva hrasta u čast svetskom miru”. Isti poklon poslali su na adrese 50 uglednih svetskih državnika, odnosno osobama za koje su smatrali da svojim angažmanom mogu pridoneti izgradnji mira u svetu.

PROČITAJTE JOŠ: