PRETI LI NAM POTPUNI POMOR?! "Vanzemaljci su među nama, sami smo ih stvorili"
Foto: Alo/shutterstock

"Najverovatniji rezultat stvaranja nadljudski inteligentne veštačke inteligencije je da će svaki pojedinačni član ljudske vrste i celog biološkog života na Zemlji – bukvalno svi – umreti", napisao je Elizer Judkovski, šef Instituta za istraživanje veštačke inteligencije, ovaj mračni prognozu prošle nedelje u časopisu Time (neprofitna organizacija u Berkliju, Kalifornija), koji je ranije opširno pisao o veštačkoj inteligenciji.

Judkovski je bio taj koji je jednom upozorio kako bi neko mogao nesvesno da stvori veštačku inteligenciju koja bi se okrenula protiv čovečanstva. A pre nekoliko godina je predložio i modifikovani Murov zakon, prema kojem minimalni koeficijent inteligencije koji je potreban da se uništi svet opada za jedan poen svakih 18 meseci. Ali sada je Judkovski otišao korak dalje.

"Verujem da se približavamo opasnoj tački u kojoj stvaramo veštačku inteligenciju koja je inteligentnija od nas samih, koja ne radi ono što mi želimo i uopšte ne brine o nama, a verovatno je rezultat sukoba čovečanstva sa suprotstavljenom nadljudskom inteligencijom, biće potpuni slom... Takva veštačka inteligencija bi lako mogla da pobegne sa interneta i izgradi veštačke oblike života 'tamo negde', vodeći biološki rat protiv nas. Zbog toga nam je potreban potpun i globalni moratorijum na razvoj veštačke inteligencije", upozorava Eliezer Judkovski.

Nedavno su, između ostalih, Ilon Mask (vlasnik Tesle i Tvitera) i Stiv Voznijak (suosnivač Epla) u pismu pozvali na šestomesečnu pauzu u razvoju veštačke inteligencije.

I veruju da će razvoj veštačke inteligencije sa nadljudskim sposobnostima u odsustvu bilo kakvog međunarodnog regulatornog okvira dovesti do katastrofe. Ali Judkovski, za razliku od potpisnika pomenutog pisma, ne veruje da se ovaj aktuelni problem može rešiti za samo pola godine.


Svet je već bio svedok potencijalno smrtonosnih naučnih istraživanja u prošlosti – nuklearnog oružja i biološkog rata. Znalo se da je potencijal za katastrofu ogroman, ali istraživanje se nije smanjilo. Sve ovo nam zaista govori je da šestomesečna pauza u razvoju veštačke inteligencije verovatno neće mnogo postići.

S druge strane, nerealno je očekivati da će poziv Judkovskog za potpuno "zamrzavanje" istraživanja i razvoja veštačke inteligencije naići na odobravanje i biti prihvaćen. Problem je što većinu istraživanja o veštačkoj inteligenciji sprovodi privatni sektor.

Prema najnovijem izveštaju Stenfordskog instituta za veštačku inteligenciju usmerenu na čoveka, globalna privatna ulaganja u veštačku inteligenciju u 2022. godini iznosila su 92 milijarde dolara, od čega je više od polovine bilo u SAD.

Privatne kompanije proizvele su ukupno 32 značajna modela mašinskog učenja, u poređenju sa samo tri koje su proizvele akademske institucije. Ali mnogi kritičari Judkovskog, uključujući Meta Parlmera, osnivača kompanije za mašine alatke GenFab, optužuju ga da je stvorio „tvrdolinijski anti-AI kult“.

"Zaustavljanje istraživanja veštačke inteligencije lišilo bi bolesne ljude potencijalnih otkrića u medicinskoj nauci", upozorava Parlmer, a citira Blumberg.

I Nikolas Tompson, izvršni direktor Atlantica, slaže se da Judkovski preteruje na mnogo načina.

"Nedavno sam napravio dečiju knjigu za deveti rođendan mog sina koristeći Dall-E i GPT-4 o Svetskom prvenstvu između njegovih plišanih životinja. Medvedi su pobedili i to mu se dopalo... Hajdemo svi da odvojimo malo vremena da eksperimentišemo. Radićemo velike stvari i učiti dok to radimo", smatra Tompson.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading