Sveti Andronik i Junija
Foto: Printscreen/www.wikipedia.com/javno vlasništvo

Sveti apostol Andronik, jedan od Sedamdesetorice, bio je ne samo blizak saradnik apostola Pavla već i njegov srodnik.

Postavljen je za episkopa Panonije, ali njegova služba nije bila ograničena na jedno mesto.

Propovedao je Jevanđelje po celoj Panoniji, donoseći svetlost Hristovu tamo gde je najviše bila potrebna. Sveti apostol Andronik je bio pravi primer apostolske revnosti i nepokolebljive vere.

Uz Svetu Juniju, koja se spominje kao Andronikova pomoćnica, zajedno su svedočili istini Hristovoj i doneli mnoge duše ka veri.

Njihova posvećenost i vera bili su tako snažni da su uspeli da mnoge privedu Hristu i da razore mnoge hramove idolske.

Oboje su posedovali dar čudotvorstva, izgonili su demone iz ljudi i lečili svaku bolest i nemoć, pokazujući silu Božiju koja je delovala kroz njih.

Sveće

Youtube

 

Nažalost, kao i mnogi drugi vernici koji su hrabro svedočili za Hrista, i Andronik i Junija su nastradali u ime vere. Njihove svete mošti pronađene su u predelima Evgenijskim, svedočeći o njihovom mučeništvu i posvećenju.

U narodu postoji verovanje da na današnji dan treba činiti određene stvari kako bi se oterali zli duhovi i privukli dobri zaštitnici.

Stoga, tradicija nalaže da se danas unese venac od ruzmarina u kuću, verujući da će to privući dobre duhove koji će štititi od bolesti i nesreće.

Ovo slavlje pruža vernicima priliku da se podsete na hrabrost i posvećenost svetih apostola Andronika i Junije, kao i da prizovu Božiju blagodat i zaštitu u svoj dom.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading