Alo!/EU u Srbiji
Foto: Alo/Alo!/EU u Srbiji

Produkcija "This and That" stoji iza celog projekta, odnosno filma i istoimene serije. Globalno emitovanje njihovog dela pruža priliku da se ovaj film i srpska kultura predstave širokom svetskom auditorijumu. 
Sa engleskim nazivom “Bad Blood”, Petrovićevo ostvarenje je i prvi film na srpskom jeziku koji se može gledati na ovoj platformi.


Prvu verziju scenarija pre četiri decenije napisao je veliki sineasta Vojislav Voja Nanović (1922–1983), koji je pripovetke, drame i romane našeg legendarnog pisca Borisava Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od četrdeset godina.
Pored nezaobilaznog Stankovićevog romana „Nečista krv“, građa za scenario obuhvata drame “Tašana”, “Koštana” i “Jovča”, i zbirku pripovedaka „Božji ljudi“…


Goran Stanković reditelj u suosnivač produkcije This and That kaže da se ocva produkcja bavi bavi proizvodnjom i dokumentarnih, i igranih filmova, a i TV serija, kao i da  svaka od tih formi ima neku svoju vrstu izazova.


-  Program Kreativne Evrope je nešto što, zašto mi već znamo, jako puno godina pomaže u jednom od najbitnijih delova u procesu proizvodnje filmskog dela ili serijskog, a to je razvoj.

Alo!/EU u Srbiji

Alo!/EU u Srbiji

 

 Kreativna Evropa je glavni program EU za finansijsku podršku kulturi, koji promoviše evropsku kulturnu raznolikost i nasleđe. Pomoć Evropske unije, koja je nama bila jako važna za Recimo Nečistu krv, je bila i u periodu razvoja, ali isto tako jako važan deo je bila i promocija- kaže suosnivač ove produkcije  i dodaje:
Nečista krv je jedan specifičan projekat, zato što se bavi jednim delom istorije našeg naroda, koji prevazilazi granice naše zemlje.

 
- Jedan od razloga zašto je postalo takvo interesovanje i u inostranstvu, mislim na interesovanje platforme Netflix, jeste bilo zato što su prepoznali jedan kolektivan deo istorije. Takođe, mislim da smo dostigli u produkcijskom smislu jedan nivo, da bismo mogli da stanemo rame uz rame sa filmovima i serijama koje se danas nalaze na toj platformi-  objašnjava Stanković. 

Alo!/EU u Srbiji

Alo!/EU u Srbiji

 

 


Antologijske junake Bore Stankovića igraju Dragan Bjelogrlić (Hadži Trifun), Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Dejan Bućin, Tim Sejfi, Nela Mihajlović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Teodora Dragićević, Milica Gojković, Vaja Dujović, Miša Borlja, Marko Todorović…


Radnja filma počinje 1850. godinom, Hadži Trifun, ugledni srpski trgovac, pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.
Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica.

Alo!/EU u Srbiji

Alo!/EU u Srbiji

 

Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake romana „Nečista krv“, i koje će biti početak propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju se paralelno prati slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine…

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading