pas
Foto: Printscreen

Da li se pitate da li je vaš partner dobra osoba ili loša? Kako se ispostavilo, psi su veoma pouzdani u proceni karaktera osobe i znaju da prepoznaju lošu osobu. U studiji objavljenoj u časopisu Neuroscience and Biobehavioral Reviews, naučnici su potvrdili da psi mogu da razlikuju dobru osobu od loše.

Sproveli su niz eksperimenata sa 18 pasa u tri različita scenarija. Cilj je bio da se utvrdi da li psi mogu da prepoznaju lošu osobu od dobre. Psima je bilo dozvoljeno da posmatraju kako njihovi vlasnici traže pomoć od stranca za otvaranje kutije. U prvom scenariju, stranac je odbio da pomogne vlasniku. U drugom scenariju, stranac je pristupio da pomogne vlasniku. U trećem scenariju, stranac nije ni pomogao ni odbio da pomogne.

Kada su stranci ponudili poslastice psima, istraživači su bili iznenađeni što su psi odbili poslastice od stranca koji nije pomogao vlasniku. Sa druge strane, psi su prihvatili poslastice od stranaca koji nisu ni pomogli ni odbili. Kako je to moguće? To je zbog psećeg olfaktornog sistema koji se naziva vomeronazalni organ. Ovaj organ omogućava psima da osete stvari koje ljudi ne mogu ni da primete.

Čulo mirisa našeg psa je 1.000 puta bolje od ljudskog. Ovo pojačano čulo omogućava psima da nanjuše feromone koji utiču na ljudska raspoloženja, što im pomaže da prepoznaju dobro i loše ponašanje kod ljudi. Dakle, ako primećujete da vaš pas ne reaguje dobro na osobu sa kojom se vi viđate, možda je vreme da razmislite o drugim ljudima.

Neki znakovi da vaš pas prepoznaje da je u blizini dobra osoba uključuju opušteno lice, otvorena usta sa isplaženim jezikom, miran položaj i mašenje repom. Kada vaš partner ima dobre namere, vaš pas će ga srdačno dočekati, stajati blizu ili ga pratiti okolo.

Da biste bili sigurni da su instinkti vašeg psa tačni, možete probati sledeće:

  • Nagradite psa ako identifikuje lošu osobu.
  • Pohvalite ga neverbalno, na primer tapšanjem po glavi.
  • Koristite verbalnu pohvalu.
  • Ako pas zna da cenite njegov trud, biće motivisan da radi još više za vas.
  • Ako primetite da vaš pas pokazuje znakove neprijatnosti ili nezadovoljstva zbog osobe u blizini, postupite pažljivo:

    Nemojte kažnjavati psa ako laje ili pokazuje nezadovoljstvo.
    Držite svog psa blizu sebe kako biste mu pružili podršku.

    PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

    Tagovi

    Komentari (0)

    Loading