Kako ovaj plamen skriven u vodopadima Čestnat Ridža ostaje upaljen? (FOTO)
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Koja nauka stoji iza toga?

Vodopad Eternal Flame je vodopad od 35 stopa i jedan od njegovih pećina zapravo sadrži mali treperavi plamen visok oko 8 inča i za koji se veruje da su ga pre hiljade godina osvetlili Indijanci. Naučnici već duže vreme veruju da vatra gori zbog džepova sa plinom koji se uzdižu iz stare, izuzetno vruće podloge. Visoke temperature u steni razgrađuju molekule ugljenika, što zauzvrat stvara prirodni gas.

Međutim, grupa naučnika sa Univerziteta u Indiani, koju je predvodio profesor Arndt Shimmelmann, otkrila je da škriljci ispod vodopada zapravo nisu dovoljno vrući ili dovoljno stari da bi mogli da stvaraju džepove sa gasom. Shimmelmann kaže :

„Ovaj plamen i ove pronicljivosti se javljaju milionima godina na tim područjima i znamo da izvorna stena, duboka oko 400 metara, nije previše topla. Ni na ovoj temperaturi ne bi mogao da proizvede mnogo gasa, ali gas dolazi i ne troši se. Dakle, naša hipoteza je da je drugačiji mehanizam odgovoran za kontinuirano stvaranje gasa u dubini. "

Drugim rečima, nešto drugo mora da održava „večni plamen“ i do danas istraživači još uvek ne znaju tačno šta bi to moglo biti.

Tajanstveni i definitivno jedinstveni

Iako širom sveta postoje stotine „prirodnih“ večnih plamenova, onaj u rezervatu Šale Krik definitivno je jedinstven. Sa zadivljujućom slikom malog, ali moćnog plamena pod masivnim bujicama vode, Večni plamen ostaje naučna misterija.

Planirate da posetite? Ako je to slučaj, ponesite sa sobom upaljač, jer uprkos svojoj reputaciji „večnog“, plamen se ponekad gasi kad vetrovi duvaju vodu u pećinu. U stvari, ljubazni planinari pale plamen kad god se on ugasi. Iako je planinarenje tamo samo oko pola milje, tokom kišne sezone može postati prilično mutno i teško.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading