slika
Foto: Printscreen/Foto: printscreen/facebook

Jedna fotografija od pre skoro 100 godina, na kojoj se vidi venčanje u užičkom kraju tridesetih godina prošlog veka, izazvala je burne polemike i podigla internet na noge.

Stara crno-bela slika prikazuje ogroman sto sa svatovima. Tu su i neizostavni trubači koji su zabavljali svatove i koji su tada bili popularni kao i danas. Ipak, ono što mnogima nije promaklo jeste da su u prvom planu isključivo muškarci, od dečaka, bradatih mladića do starijih. Žene i devojke su na ovoj slici gotovo nevidljive ili su negde daleko u pozadini.

"Gde su žene? Zašto su one u pozadini, zar nisu sedeli za stolom sa muškarcima?" "Žene su kod kuće, nisu smele da dođu","Tu ima i žena! Žene stoje i nisu ostale kod kuće, nego čekaju da se najede muška čeljad, pa mogu da sednu. Barem tako kaže slika"!

"Svadba je bila uređena tako da je svaka domaćica donela boščaluk sa pitom od piletine, kolač. Domaćin daje rakiju i vino. Svi zajedno jedu, uzimajući ponešto od svake domaćice. Nema tu muškog šovinizma, žena pere veš kod kuće. Svi su tu, i muškarci i žene. Radili zajedno i zajedno se gostili. Ne znam odakle su neki momci čuli da na slavlje idu samo muškarci.

"Koliko je ljudi nekada bilo u selu, sve dečaci do dečaka, a danas su ovi stolovi prazni", "Izgleda da je ovo treći dan. Svi izgledaju umorno, a sto prazan...", "Ovo je bila lepota, znalo se ko kosi a ko vodu nosi, a ne kao u današnje moderno vreme, muž ne sme da diže ton ženi, nema discipline, nema poštovanja. "Za stolom muškarci, žene nisu gladne", samo su neki od komentara na ovu objavu.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading