elektricitet
Foto: Printscreen/Printscreen

Neki se šale, a drugi misle da bi ih mogao udariti grom zbog statičkog elektriciteta. Lavinu komentara izazvao je urnebesni snimak koji kruži društvenim mrežama.

Čudo ili normalna pojava u pustinji zatekla je posetioce da se smeju dok im je struja bukvalno digla kosu u vazduh. Ne, to nisu trolovi, to su turisti. „Čupavi“ video pod naslovom „Kada te Zevs voli malo više od...“ izazvao je haos na Redditu, sa podeljenim mišljenjima – neki misle da bi takav pustinjski fenomen mogao da izazove da ljudi budu pogođeni gromom, drugi da je u redu ako neko od njih ne dotakne drugu osobu i da od udara groma neće biti ništa. "Čudno. Uvek sam želeo da preživim udar groma i da imam loš ožiljak", kaže jedan korisnik u komentaru i brzo dobija odgovor.

„Apsolutno je tačno da je lako preživeti ako te grom ne ubije, ali stvar je u tome da to moraš preživeti, a nećeš ako te pogodi“, jedan je od komentara. Mnogi opet objašnjavaju da su se turisti prvo vozili u plastičnim sankama i da je to stvaralo statički elektricitet. Portal Geek.hr objasnio je šta je statički elektricitet i kako nastaje. U samom uvodu to povezuju sa eksperimentom koji deca uče od detinjstva – trljanje balona o nečiju kosu i držanje balona u vazduhu.


"Dve supstance su prisutne u formiranju statičkog elektriciteta. Jedna supstanca ima površinu negativnog naelektrisanja, a druga supstanca ima površinu pozitivnog naelektrisanja. Nagomilavanje naelektrisanja ove dve supstance podstiče atome da se međusobno privlače ili odbijaju. " pišu.

Statički elektricitet se takođe javlja u okruženju ispunjenom suvim vazduhom jer molekuli vode u vazduhu sprečavaju nakupljanje naelektrisanja na površini. Oni takođe objašnjavaju da tokom oluje može da se desi suprotna priča – elektroni mogu ili da ispadnu iz molekula vode ili da se njihov broj naglo poveća, što uzrokuje statiku. Visoka statika privlači negativna naelektrisanja u zemlju, što može izazvati munje. Nije li ovo ogroman znak da će vas udariti grom?“, pitali su se korisnici društvenih mreža u komentarima.

Zbunjena divlja svinja ušla je u dvorište i nastao je urnebesni snimak: 'Gica, pocepaćeš mi ogradu! Da li ste normalni?' Drugi ih uveravaju.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading