ronilac testira ajkule
Foto: Printscreen/youtube.com/ Mark Rober

Učili su nas da strašni grabljivci mogu da nanjuše crvenu stvar u mikroskopskim koncentracijama, a mnogi ljudi veruju da mogu da je nanjuše sa jedne milje udaljenosti.

Bivši NASA-in inženjer, koji je postao jutjuber, Mark Rober je takođe bio pod ovim utiskom i rekao je da želi da testira teoriju  - pa je u julu 2019. uradio upravo to.

 
Ovaj 44-godišnjak se uputio na mesto zaraženo ajkulama 20 milja od obale na Bahamima kako bi sproveo svoj eksperiment zajedno sa morskim biologom i stručnjakom za ronjenje sa ajkulama Lukom Tiplom.

Mark je rekao fanovima da je smislio 'robustnu proceduru testiranja' i napravio sebi neki 'hardver NASA klase' da bi došao do dna starog stereotipa o ajkulama koje ispuštaju sve što rade čim osete miris krvi.

Objasnio je: „Planirao sam da testiram koliko daleko mogu da namirišu jednu kap krvi u vodi, ali prvo sam želeo dokaz da im je krv zapravo draža od bilo kog drugog mirisa.

Da bi to uradio, postavio je četiri daske za surfovanje da bi svaka ispumpala dva litra različite tečnosti - ribljeg ulja, kravlje krvi, morske vode i urina.

Ove tečnosti su ispumpane u okean tokom jednog sata, dok su Mark i Luk posmatrali sa svog čamca dok su snimali dronom kako bi zabeležili koliko je ajkula posetilo svaku dasku, piše lad bible. 

Pokazujući svoju spravu komplikovanog izgleda koju je napravio da bi unisono pokrenuo pumpe, objasnio je da radi uz pomoć radio signala sa čamca.

„Svaka daska za surfovanje ima vodootpornu kutiju za prijemnik u kojoj se nalazi i baterija, prilagođena štampana ploča i dva Arduina“, rekao je pronalazač.

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading